Koncert pijaniste Dejana Jankovića

20.04.2015, 21:00.
blank-image

Dejan Janković je student druge godine doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Program:
Franc Šubert
Vanderer fantazija, D. 760

Franc Šubert – Franc List
Serenada iz ciklusa Labudova pesma, D. 957

Grečen za vretenom, D. 118

Franc List
Balada u ha-molu, br. 2, S. 170a

Biografija:
Dejan Janković (1989, Mostar) je završio srednju muzičku školu u Banjaluci u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Diplomirao je 2012. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci na Odseku za klavir u klasi prof. Nevene Popović, a naredne godine je završio master studije na FMU u Beogradu u istoj klasi. Trenutno je student druge godine doktorskih studija na FMU. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Hinka Hasa, Nataše Veljković, Danijela Blumentala, Aleksandra Madžara i drugih. Zaposlen je kao asistent na Katedri za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.
Dobitnik je prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao solista, kao član klavirskog dua i klavirskog trija, među kojima su Takmičenje muzičkih škola RS, međunarodna takmičenja u Beogradu, Trsteniku, Kragujevcu, Val Tidoneu (Italija), kao i Prolećna promenada mladih pijanista u Beogradu, Banjalučki bijenale, Takmičenje posvećeno F. Šopenu u Tuzli i Evropsko muzičko takmičenje u Torinu. Na takmičenju F. Šopen (Rim, 2011) osvojio je treću nagradu, a bio je finalista je Međunarodnog takmičenja u Ulmu (Nemačka, 2014). Dobitnik je nagrade grada Banja Luka – mladima (2013) koja se dodeljuje kao poseban vid priznanja za ostvarene rezultate u oblasti kulture i umetnosti.
Održao je solističke i kamerne koncerte u BiH, Srbiji, Italiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Španiji.
Svirao je kao solista sa orkestrom Akademije umjetnosti (serija didaktičkih koncerata širom Republike Srpske). Sa Banjalučkom filharmonijom premijerno je izveo Srpsko kolo za klavir i gudački orkestar kompozitora Aleksandra Vujića na svečanom Novogodišnjem koncertu Banjalučke filharmonije u januaru 2011. godine. Sa Niškim simfonijskim orkestrom je nastupio na premijernom koncertu u januaru 2013. godine. Sarađivao je sa dirigentima Darinkom Matić Marović, Aleksandrom S. Vujićem i Brankom Radošević.
Učestvovao je na muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu, među kojima su Dani Vlade S. Miloševića, Prolećni festival kamerne muzike u Beogradu, A-fest, Majske muzičke svečanosti u Sarajevu, Nei suoni dei luoghi u Italiji, Armonie in corte – Udine, Sarajevo chamber music festival i Tisin cvet.
Snimao je za Radio televiziju Republike Srpske i Radio televiziju Srbije.

Loading...