Концерт пијанисте Небојше Максимовића

25.05.2015, 21:00.
blank-image

Пијаниста Небојша Максимовић ће извести дела Скарлатија, Моцарта, Сен-Санса и Шопена.

Програм:
Доменико Скарлати
Соната у еф-молу, Л. 118

Соната у еф-молу, Л. 189

Волфганг Амадеус Моцарт
Соната бр. 11 у А-дуру, КВ 331
Andante grazioso
Menuetto
Alla Turca – Allegretto

Камиј Сен–Санс / Владимир Хоровиц
Danse macabre

Фредерик Шопен
Полонеза у фис-молу, оп. 44

Ноктурно у Ха-дуру, оп. 32, бр.1

Балада бр. 4 у еф-молу, оп. 52

Биографија:
Небојша Максимовић (1979, Београд) је почео да свира клавир кда је имао две године, а са четири године је примљен у МШ Славенски у класу проф. Гордане Јовановић. Средњу музичку школу Мокрањац је завршио у класи проф. Олге Јовановић (1994) као најбољи ученик у генерацији. Исте године је примљен на ФМУ у Београду у класу проф. Мирјане Шуице-Бабић. Дипломирао је (1999) са наградом за најбољи успех из клавира у класи проф. Невене Поповић а потом и магистрирао (2004) у истој класи са највишим оценама. Магистрирао је и на Академији Санта Цецилиа у Риму код проф. Серђа Пертикаролија (2006) са највишим оценама као стипендиста Владе Републике Италије. Завршио је мајсторске курсеве код еминентних пијаниста и педагога Л. Бермана, Ђ. Умберта Бателе, С. Пертикаролија и Н. Макарове. Докторирао је на ФМУ (2009) у класи проф. Невене Поповић одбранивши први уметнички докторат на тој институцији.
Током школовања је освојио многобројне значајне награде у земљи и иностранству, међу којима се издвајају прве награде на такмичењима у Београду и у Нишу, две треће награде на међународном такмичењу у Риму (1995, 1998), специјална прва награда са максималним бројем бодова на међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду (1997), трећа награда на међународном такмичењу у Атини (1999), прва награда на међународном такмичењу ЕПТА (2001) у Београду, награда за најбољи концерт сезоне у Галерији САНУ у Београду (2002) као и велики број других награда и признања у земљи и иностранству.
Јавно наступа од своје четврте године на концертима, као и на радију и телевизији за које је начинио више трајних снимака. Одржао је више стотина солистичких реситала и наступао као солиста са оркестрима у свим значајним салама у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Италији и Грчкој (укључујући и целовечерње концерте у великој сали Коларчеве задужбине, Синагоги у Новом Саду, Банском Двору у Бањалуци, великој сали Парцо делла мусица у Риму и другим) као и на фестивалима као што су БЕМУС, А темпо, Димитрион у Солуну, Опера Барга и Wиллиам Wалтон у Италији и многим другим. Његов снимак са солистичког концерта у великој сали Коларчеве задужбине је постао Хит године на Топ листи класичне музике Радио Београда 2 за 2012. годину. Настпио је на гала прослави 150. годишњице Београдског Универзитета (2013).
Био је ангажован као демонстратор на ФМУ, професор клавира у МШ Мокрањац у Београду, доцент на Филолошко уметничком факултету у Крагујевцу, треунтно је доцент на ФМУ у Београду.

Loading...