ТЕОРИЈА СВЕГА (The Theory of Everything), Велика Британија (2014), 123’

26.03.2015-01.04, 17:37.
blank-image

режија: Џејмс Марш; сценарио: Ентони Мекартен по књизи Џејн Хокинг; фотографија: Беноа Делом; музика: Јохан Јохансон; улоге: Еди Редмејн, Фелисити Џонс, Чарли Кокс, Емили Вотсон, Дејвид Тјулис; награде: Оскар за најбољу мушку улогу, Златни глобус – најбоља мушка улога, музика, БАФТА – најбољи филм, главна мушка улога и адаптирани сценарио
„Теорија свега“ је невероватна и позитивна прича о једном од највећих светских умова данашњице, чувеном астрофизичару Стивену Хокингу и о двоје људи који ће пребродити огромне проблеме уз помоћ љубави. Филм је заснован на мемоарима Џејн Хокинг Путовање до бесконачности – Мој живот са Стивеном.
Године 1963. Стивен, студент космологије на Кембриџу, одлучан је у томе да пронађе „једноставно, речито објашњење“ свемира. Његов свет ће се отворити кад се заљуби до ушију у студенткињу уметности на Кембриџу, Џејн Вајлд. Али у 21. години, овај младић ће сазнати да болује од болести моторног неурона која ће напасти његове удове и способности што ће узроковати лимитиране покрете и говор и одузеће му живот за две године. Џејнина љубав, потпуна подршка и одлучност су без премца, и њих двоје одлучују да се венчају. Поред жене која се неуморно бори уз њега, Стивен ће одбити да прихвати своју дијагнозу. Док се његово тело буде суочавало са све већим ограничењима, његов ум ће наставити да истражује крајње границе теоријске физике. Заједно, он и Џејн ће пркосити немогућим шансама, помериће границе у медицини и науци и оствариће више него што су могли и да сањају – и то и у 21. веку.

Loading...