blank-image

У четвртак 5. марта у 19.00 Културни центар Београда отвара 3 изложбе у својим галеријским просторима. Изложбе су отворене за публику до 28. марта, а радно време галерија је од 12 до 20 сати, осим недељом.
У Ликовној галерији представљамо Мартине колачиће најновији мултидисциплинарни пројекат/изложбу Маргарете Јелић. У питању је серија слика, цртежа и интерактивна видео игра као сложенија форма њених ранијих анимираних радова. Слике из циклуса Цупцакес, тематски су подељене по празничним целинама Ноћ вештица, Ускршњи, Рођендански и Божићни Цупцакес, “декорисане” су сликама преузетим са интернета, и представљају “рефлексију глобал(изова)ног света спектакла и мултикултуралне колонизације”. Видео игра Мартини колачићи је адаптација те теме у интерактивни интерфејс у којем “играч”, односно публика у галерији, прави свој колачић.

У галерији Артгет, публика ће моћи да види изложбу Фотограми фотографа Мирка Ловрића , из селекције Јелене Матић, уметничке директорке галерије Артгет у 2015. години. Крећући се од једноставних до веома комплексних апстрактних композија, фотограми Мирка Ловрића сажимају идеју, експеримент, апстракцију, светлост, форму, ликовност, наративност, а пре свега његово веома предано истраживање света који га окружује, као и лингвистичке и семиотичке природе самог фотографског медија. По добро познатој дефиницији, фотограм је фотографија без фотоапарата, настала излагањем светлу одређених предмета постављених на површину осетљивог фотографског папира. У фотограму, много више него у класичној или дигиталној фотографији, светлост је све. Он је уникат и не полаже право на репродукцију…

У галерији Подроом представљамо изложбу Самоуправљање уметника Игора Бошњака (БиХ). У оквиру његове самосталне изложбе биће први пут приказана видео/филмска трилогија под називом Нама не управља стварна прошлост, већ слике прошлости, која је настајала у последње две године. Трилогију чине филмови Хотел Балкан, Све што си знао било је погрешно и Пећина будућности. Сва три видео рада/филма и инсталација под називом Самоуправљање заправо говоре о култури сећања на просторима бивше Југославије, њеној еволуцији и значају који ће имати за будуће генерације.

Loading...