Песничка едиција Најбоља издања 2013.

24.02.2015, 18:27.
blank-image

Представљање пројекта Удружења књижевника и књижевних преводилаца Панчева
Слађана Шимрак, Нормале
Јелена Маринков, Сугарфрее
Даница Вукићевић, Светлуцавост и милост
Бојан Савић Остојић, Стереорама

Учествују: аутори и уредници – Васа Павковић и Јасмина Топић

***
„Песничких едиција и прилика да се објављује поезија у Србији је све мање, што не значи да има мање добрих и одличних песничких гласова. Напротив. Панчево је увек било препознатљиво по добрим песницима и као јака књижевна средина, отуда је било логично да се управо овде покрене издавачка делатност и подржи поезија. Идеја нам је да поред Панчеваца, објављујемо и афирмисане и нове песнике из целе земље, да поново привучемо стару и освојимо нову читалачку публику.
Едиција Најбоља иде под слоганом: Нове боје поезије! – и у смислу дизајнерског решења, уношењем веселих боја у контрасту с црно-белим фотографијама аутора. Фотографије су с намером стављене на предњу страну корица, јер желимо да покажемо да поезија има лице и да сваки песник има свој идентитет, да није безлично име и презиме најчешће сакривено од погледа читаоца…
Едиција Најбоља већ својим називом позива на провокацију, игру, тестирање, сумњу у постојеће вредности…“ Уредници едиције

***

Слађана Шимрак (1990) живи у Старој Пазови и студира математику у Београду. Први пут објавила песме 2008. године, као финалисткиња Лимских вечери поезије у Прибоју. Касније још неколико пута, у зборницима Рукописи (Панчево), Гарави Сокак (Инђија), часописима Тхе Сплит Минд (Сплит), ТИТ (Београд), електронском часопису Либартес, и два пута ушла међу финалисте фестивала Арт Аттацк у Загребу.
Са другарима уређује зборник џБујање који окупља младе старопазовачке ауторе. Њена прва збирка поезије објављена је 2010. године као награда на конкурсу Десанка Максимовић који расписују Ваљевска гимназија и Српска књижевна задруга.

Јелена Маринков (1963) ауторка збирки песама Ноћ у зебри (Вршац, Ков, 1991), Вукови и возови (Вршац, Ков, 1998) и Сугарфрее (Панчево, УККПП, 2013). Њена поезија заступљена је у антологијама у земљи и иностранству. Сарађивала у бројним уметничким и медијским пројектима. Живи у Вршцу.

Даница Вукићевић (Ваљево, 1959). Завршила је Филолошки факултет у Београду (одсек Општа књижевност и теорија књижевности), као и студијски програм Центра за женске студије. Књиге песама: Као хотел на ветру (КОС, Београд, 1992), Када сам чула гласове (Матица српска, Нови Сад, 1995), Шаманка (Центар за стваралаштво младих, Београд, 2001), Лук и стрела (Повеља, Краљево, 2006), Прелазак у једну другу врсту (Просвета, Београд, 2007), Високи фабрички димњаци (Повеља, Краљево, 2012), Светлуцавост и милост (Панчево, УККПП, 2013).
Проза: На плажама (Рад, Београд, 1998), Живот је горила (КОВ, Вршац, 2000).
Добитница награда: ПроФемина, Биљана Јовановић, Милица Стојадиновић Српкиња.

Бојан Савић Остојић (1983) аутор је књига: Стварање истине (поема, СКЦ Крагујевац, 2003), Тропуће (песме, Друштво Источник, Београд, 2010), Стереорама (поема, УККПП, Панчево, 2013), Алеаториј (есеји, КЦНС, Нови Сад, 2014) и Јеретички датив (песме, Повеља Краљево, 2014).
Оснивач је Независних издања Књижуљак и један од уредника часописа Агон. Преводи с француског. Живи у Београду.

Loading...