Koncert pijanistkinje Ane Rašković

23.03.2015, 20:00.
blank-image

Na koncertu će nastupiti i gost, violinista Saša Lazarević

Program:
Edvard Grig
Sonata za klavir u e-molu, op. 7
Allegro moderato
Andante molto
Alla Menuetto, ma poco piu lento
Finale – Molto allegro

Drugi i treći stav Sonate za violinu i klavir br. 3 u ce-molu, op. 45
Allegretto espressivo alla Romanza
Allegro animato

Petar Iljič Čajkovski
Dumka (Scena iz ruskog seoskog života), op. 59

Aleksandar Skrjabin
Prelid De-duru, op. 11/5
Prelid u ha-molu, op. 11/6
Prelid u cis-molu, op. 11/10
Prelid u es-molu, op. 11/14
Prelid u Des-duru, op. 11/15
Prelid u ce-molu, op. 11/20

Etida u fis-molu, op. 8/2
Etida u dis-molu, op. 8/12

Biografije:
Ana Rašković (1984, Beograd) je završila nižu muzičku školu i muzičku gimnaziju u školi Mokranjac u klasi prof. Slobodanke Simić. Na domaćim i međunarodnim takmičenjima pijanista osvajala je brojne nagrade, među kojima se izdvaja Prva nagrada na međunarodnom takmičenju Concorso musicale Europeo u Monkalijeriju (Italija, 2001).
Diplomirala je na Klavirskom odseku FMU u Beogradu (2007), a specijalizirala (2008) u kl.red.prof. Jokut Mihailović. Od 2008. do 2011. godine na Državnom konzervatorijumu M. I. Glinka u Nižnjem Novgorodu u Rusiji paralelno je pohađala postdiplomske studije na klavirskom i teoretskom odseku. Magistrirala je 2010. godine na klavirskoj katedri u klasi zaslužnog umetnika Rusije prof. Valerija Georgijeviča Starinjina, i doktorirala na teoretskoj katedri pod mentorstvom doc. Ale Aleksejevne Jevdokimove sa tezom Irmosi Velikog kanona u srpskoj i ruskoj crkveno-pojačkoj tradiciji. Usavršavanje iz oblasti muzikologije-medijevistike nastavila je 2013. godine u Sankt Peterburgu u Rusiji, posle čega je 2014. godine stažirala u istom gradu na Državnom konzervatorijumu A. N. Rimski-Korsakov na muzikološkoj katedri, odsek za Staru rusku crkveno-pojačku umetnost pod mentorstvom prof. A. N. Kručinjine. Učestvovala je na međunarodnim naučnim skupovima u regionu i Rusiji, i do sada objavila preko 20 radova i naučnih tekstova u Nižnjem Novgorodu, Moskvi, Sankt-Peterburgu, Mahačkali, Volgogradu, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Banja Luci. Tokom studija u Rusiji je bila angažovana u nekoliko crkvenih horova, a u Beogradu je stalni član horova Beogradski madrigalisti i Despot Stefan Lazarević.
Radila je kao profesor klavira u MŠ Stanković i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, a od 2011. godine predaje u MŠ Vladimir Đorđević. Kao pijanista je nastupala u renomiranim koncertnim salama u Beogradu i drugim gradovima Srbije, u Italiji i Rusiji. Osim pedagoške i naučne delatnosti, nastupa kao solista, korepetitor i u okviru nekoliko kamernih sastava.

Saša Lazarević (1964, Kragujevac) je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u MŠ Mokranjac u Beogradu u klasi prof. Ljubivoja Nikolića. U tom periodu je osvojio brojne republičke i savezne nagrade. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi prof. Fern Rašković. Naredne četiri godine proveo je kao stalno zaposlen u orkestru Beogradske opere i uporedo je nastupao sa brojnim kamernim ansamblima. Živeo je u jednom periodu u Švajcarskoj, gde je bio angažovan u nekoliko simfonijskih orkestara (Basel simphonieta, Zürcher simphonie orchestar), a usavršavao se i iz oblasti kamerne muzike. Od 1997. godine je stalno zaposlen kao profesor violine u MŠ Vladimir Đorđević u Beogradu. Često nastupa sa različitim kamernim sastavima u zemlji i inostranstvu.

Loading...