Концерт пијанисткиње Ане Рашковић

23.03.2015, 20:00.
blank-image

На концерту ће наступити и гост, виолиниста Саша Лазаревић

Програм:
Едвард Григ
Соната за клавир у е-молу, оп. 7
Allegro moderato
Andante molto
Alla Menuetto, ma poco piu lento
Finale – Molto allegro

Други и трећи став Сонате за виолину и клавир бр. 3 у це-молу, оп. 45
Allegretto espressivo alla Romanza
Allegro animato

Петар Иљич Чајковски
Думка (Сцена из руског сеоског живота), оп. 59

Александар Скрјабин
Прелид Де-дуру, оп. 11/5
Прелид у ха-молу, оп. 11/6
Прелид у цис-молу, оп. 11/10
Прелид у ес-молу, оп. 11/14
Прелид у Дес-дуру, оп. 11/15
Прелид у це-молу, оп. 11/20

Етида у фис-молу, оп. 8/2
Етида у дис-молу, оп. 8/12

Биографије:
Ана Рашковић (1984, Београд) је завршила нижу музичку школу и музичку гимназију у школи Мокрањац у класи проф. Слободанке Симић. На домаћим и међународним такмичењима пијаниста освајала је бројне награде, међу којима се издваја Прва награда на међународном такмичењу Цонцорсо мусицале Еуропео у Монкалијерију (Италија, 2001).
Дипломирала је на Клавирском одсеку ФМУ у Београду (2007), а специјализирала (2008) у кл.ред.проф. Јокут Михаиловић. Од 2008. до 2011. године на Државном конзерваторијуму М. И. Глинка у Нижњем Новгороду у Русији паралелно је похађала постдипломске студије на клавирском и теоретском одсеку. Магистрирала је 2010. године на клавирској катедри у класи заслужног уметника Русије проф. Валерија Георгијевича Старињина, и докторирала на теоретској катедри под менторством доц. Але Алексејевне Јевдокимове са тезом Ирмоси Великог канона у српској и руској црквено-појачкој традицији. Усавршавање из области музикологије-медијевистике наставила је 2013. године у Санкт Петербургу у Русији, после чега је 2014. године стажирала у истом граду на Државном конзерваторијуму А. Н. Римски-Корсаков на музиколошкој катедри, одсек за Стару руску црквено-појачку уметност под менторством проф. А. Н. Кручињине. Учествовала је на међународним научним скуповима у региону и Русији, и до сада објавила преко 20 радова и научних текстова у Нижњем Новгороду, Москви, Санкт-Петербургу, Махачкали, Волгограду, Београду, Новом Саду, Нишу и Бања Луци. Током студија у Русији је била ангажована у неколико црквених хорова, а у Београду је стални члан хорова Београдски мадригалисти и Деспот Стефан Лазаревић.
Радила је као професор клавира у МШ Станковић и на Академији лепих уметности у Београду, а од 2011. године предаје у МШ Владимир Ђорђевић. Као пијаниста је наступала у реномираним концертним салама у Београду и другим градовима Србије, у Италији и Русији. Осим педагошке и научне делатности, наступа као солиста, корепетитор и у оквиру неколико камерних састава.

Саша Лазаревић (1964, Крагујевац) је основно и средње музичко образовање стекао у МШ Мокрањац у Београду у класи проф. Љубивоја Николића. У том периоду је освојио бројне републичке и савезне награде. Дипломирао је на ФМУ у Београду у класи проф. Ферн Рашковић. Наредне четири године провео је као стално запослен у оркестру Београдске опере и упоредо је наступао са бројним камерним ансамблима. Живео је у једном периоду у Швајцарској, где је био ангажован у неколико симфонијских оркестара (Басел симпхониета, Зüрцхер симпхоние орцхестар), а усавршавао се и из области камерне музике. Од 1997. године је стално запослен као професор виолине у МШ Владимир Ђорђевић у Београду. Често наступа са различитим камерним саставима у землји и иностранству.

Loading...