Koncert violinistkinje Katarine Tešenji Kovačevski i pijanistkinje Dragane Raić

09.03.2015, 21:00.
blank-image

Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata u Be-duru, KV 378
Allegro moderato
Andantino sostenuto e cantabile
Rondo – Allegro

Petar Stojanović
Sonata za violinu i klavir, op. 3
Allegro
Andante
Allegro animato

Aleksandar Simić
Dream pedlary

Sergej Prokofjev
Sonata za violinu i klavir br. 2, op. 94
Moderato
Presto
Andante
Allegto con brio

Biografije:
Katarina Tešenji Kovačevski (Beograd) osnovno muzičko obrazovanje stekla je u MŠ Mokranjac u Beogradu, u klasi prof. Đule Tešenjija. Akademiju umetnosti i magistraturu zavrsila je u Novom Sadu u klasi prof. Uroša Pešića. Bila je na specijalizaciji u Oksfordu, kod prof. Kato Havaš i u Budimpešti na Akademiji Franc List kod profesora Nataše Šoš i Petera Komloša. Usavršavala se i na majstorskim kursevima kod Tibora Varge, Eduarda Grača i Minča Minčeva. Dobitnica je diploma i nagrada na festivalima i takmičenjima učenika i studenata. Prvi solistički koncert održala je sa 14 godina i od tada koncertira po zemlji i inostranstvu.
Nastupala je kao trio sa pijanistkinjom Biljanom Gorunović i grčkim violončelistom Angelosom Laikikisom, i kao duo sa Draganom Petković i Draganom Raić u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Banja Luci, Pančevu, Budimpešti i drugim gradovima. Snimala je za Radio Beograd i Radio Novi Sad. Nastupala je kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS-a (sa dirigentima Živojinom Zdravkovićem, Stankom Jovanovićem, Milenom Injac), orkestrom Vojske Jugoslavije Stanislav Binički (dirigent Pavle Medaković), Zemunskim kamernim orkestrom (dirigent Đorđe Stanković), Niškim simfonijskim orkestrom (dirigenti Dejan Savić i Oliver Balaburski), Niškim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom u Plevenu i Burgasu (Bugarska) kao i u Austriji i Švedskoj.
Tri godine je bila koncertmajstor Filharmonije mladih Borislav Pašćan, a kao predstavnik Muzičke omladine Jugoslavije učestvovala je u radu Mediteranskog orkestra (Francuska, 1991-93) i po pozivu je bila član Filharmonije nacija (dirigent Justus Franc,1995-97). Po završetku studija, postala je član Simfonijskog orkestra RTS-a, gde se i sada nalazi na mestu zamenika koncertmajstora. Od osnivanja Zemunskog kamernog orkestra (2004) je na mestu koncertmajstor. Član je UMUS-a.

Dragana Raić diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi prof. Srđana Grbića. Postdiplomske studije završila je u klasi prof. Marije Đukić. Član je klavirskog trija Aurora od 1997. godine. Trio se usavršavao na majstorskim kursevima u kod prof. Henry Meyera, prof. Matthiasa Kirschnereita i pijaniste Alfreda Perla. Radili su sa kamernima ansamblima Artemis kavartet, Volger kvartet, Vertavo kvartet i Abegg trio. Nastupali su u brojnim gradovima u zemlji (Beograd, Kragujevac, Pirot, Novi Sad, Kikinda, Vršac, Valjevo, Ćuprija, Pančevo), kao i u inostranstvu. Imali su turneju po zapadnoj Nemačkoj, kao osvojenu nagradu za najbolji trio na majstorskom kursu u Vajkershajmu.
Na poziv Ministarstva kulture Norveške gostovali su na festivaliu kamerne muzike u Hamaru, zatim na međunarodnoj majstorskoj radionici (susret balkanskih zemalja) u Bukureštu. Na 34. Međunarodnom susretu muzičkih akademija gostovali su u Gracu, kao i na festivalu Antuna Dobronića u Jelsi. U okviru projekta Muzički mostovi su nastupili u dvorani V. Lisinski u Zagrebu. Takođe su gostovali na festivalu Hvarske ljetne priredbe.
Snimali su za potrebe RTS-a, Radio Štutgarta, HRT-a, Rumunske televizije i TV Rai. U saradnji sa Hrvatskim radijom snimili su CD sa delima A. Dobronića. Kao član klavirskog tria Dragana Raić je završila specijalističke i magistarske studije za kamernu muziku na FMU, gde trenutno pohađa doktorske studije.
Dobitnik je nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima kao solista i kao član klavirskog tria.
Angažovana je kao klavirski saradnik na Odseku za duvačke instrumente na FMU.

Loading...