Концерт виолинисткиње Катарине Тешењи Ковачевски и пијанисткиње Драгане Раић

09.03.2015, 21:00.
blank-image

Концерт реализујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната у Бе-дуру, КВ 378
Allegro moderato
Andantino sostenuto e cantabile
Rondo – Allegro

Петар Стојановић
Соната за виолину и клавир, оп. 3
Allegro
Andante
Allegro animato

Александар Симић
Dream pedlary

Сергеј Прокофјев
Соната за виолину и клавир бр. 2, оп. 94
Moderato
Presto
Andante
Allegto con brio

Биографије:
Катарина Тешењи Ковачевски (Београд) основно музичко образовање стекла је у МШ Мокрањац у Београду, у класи проф. Ђуле Тешењија. Академију уметности и магистратуру заврсила је у Новом Саду у класи проф. Уроша Пешића. Била је на специјализацији у Оксфорду, код проф. Като Хаваш и у Будимпешти на Академији Франц Лист код професора Наташе Шош и Петера Комлоша. Усавршавала се и на мајсторским курсевима код Тибора Варге, Едуарда Грача и Минча Минчева. Добитница је диплома и награда на фестивалима и такмичењима ученика и студената. Први солистички концерт одржала је са 14 година и од тада концертира по земљи и иностранству.
Наступала је као трио са пијанисткињом Биљаном Горуновић и грчким виолончелистом Ангелосом Лаикикисом, и као дуо са Драганом Петковић и Драганом Раић у Београду, Нишу, Новом Саду, Бања Луци, Панчеву, Будимпешти и другим градовима. Снимала је за Радио Београд и Радио Нови Сад. Наступала је као солиста са Симфонијским оркестром РТС-а (са диригентима Живојином Здравковићем, Станком Јовановићем, Миленом Ињац), оркестром Војске Југославије Станислав Бинички (диригент Павле Медаковић), Земунским камерним оркестром (диригент Ђорђе Станковић), Нишким симфонијским оркестром (диригенти Дејан Савић и Оливер Балабурски), Нишким камерним оркестром, Симфонијским оркестром у Плевену и Бургасу (Бугарска) као и у Аустрији и Шведској.
Три године је била концертмајстор Филхармоније младих Борислав Пашћан, а као представник Музичке омладине Југославије учествовала је у раду Медитеранског оркестра (Француска, 1991-93) и по позиву је била члан Филхармоније нација (диригент Јустус Франц,1995-97). По завршетку студија, постала је члан Симфонијског оркестра РТС-а, где се и сада налази на месту заменика концертмајстора. Од оснивања Земунског камерног оркестра (2004) је на месту концертмајстор. Члан је УМУС-а.

Драгана Раић дипломирала је на ФМУ у Београду у класи проф. Срђана Грбића. Постдипломске студије завршила је у класи проф. Марије Ђукић. Члан је клавирског трија Аурора од 1997. године. Трио се усавршавао на мајсторским курсевима у код проф. Хенрy Меyера, проф. Маттхиаса Кирсцхнереита и пијанисте Алфреда Перла. Радили су са камернима ансамблима Артемис кавартет, Волгер квартет, Вертаво квартет и Абегг трио. Наступали су у бројним градовима у земљи (Београд, Крагујевац, Пирот, Нови Сад, Кикинда, Вршац, Ваљево, Ћуприја, Панчево), као и у иностранству. Имали су турнеју по западној Немачкој, као освојену награду за најбољи трио на мајсторском курсу у Вајкерсхајму.
На позив Министарства културе Норвешке гостовали су на фестивалиу камерне музике у Хамару, затим на међународној мајсторској радионици (сусрет балканских земаља) у Букурешту. На 34. Међународном сусрету музичких академија гостовали су у Грацу, као и на фестивалу Антуна Добронића у Јелси. У оквиру пројекта Музички мостови су наступили у дворани В. Лисински у Загребу. Такође су гостовали на фестивалу Хварске љетне приредбе.
Снимали су за потребе РТС-а, Радио Штутгарта, ХРТ-а, Румунске телевизије и ТВ Раи. У сарадњи са Хрватским радијом снимили су ЦД са делима А. Добронића. Као члан клавирског триа Драгана Раић је завршила специјалистичке и магистарске студије за камерну музику на ФМУ, где тренутно похађа докторске студије.
Добитник је награда на републичким и међународним такмичењима као солиста и као члан клавирског триа.
Ангажована је као клавирски сарадник на Одсеку за дувачке инструменте на ФМУ.

Loading...