Beogradski Šopen Fest – stručna predavanja

01.03.2015, 19:06.
blank-image

U okviru trećeg Beogradskog Šopen Festa biće održana i stručna predavanja Silvane Grujić i Dragoljuba Katunca
Treći po redu, internacionalni Beogradski Šopen Fest 2015, biće održan od 26. februara do 1. marta u organizaciji umetničkog udruženja Kreartiva sa MŠ Stanković kao domaćinom manifestacije, i značajnim kuturnim i obrazovnim istitucijama kao partnerima.
Festival će ponovo okupiti mlade talente i renomirane klavirske pedagoge, umetnike i predavače. Pijanističko takmičenje i majstorske radionice biće održane u MŠ Stanković, a pijanisti Aljoša Jurinić, Milica Sekulić i Teodor Tzovanakis će nastupiti u eminentnim beogradskim salama.
I ove godine, Festival će ponuditi publici i stručna predavanja renomiranih predavača iz oblasti muzike i medija u Kulturnom centru Beograda, zatim muzičke radionice za decu i roditelje i jedinstvenu muzičku predstavu za decu Čarolija uz Šopena u Dečjem kulturnom centru Beograd. Posebno zanimljiv za širu publiku je koncert Šopen kao inspiracija, na kome će mladi i renomirani umetnici klasične i pop scene izvesti najpopularnije Šopenove melodije u neobičnim aranžmanima.
www.belgradechopinfest.com

Program:
14:30 Prisustvo i primena muzike na televiziji
mr Silvana Grujić – urednica u Muzičkoj redakciji RTS-a, pijanista i muzikolog, magistar medija
Na predavanju će biti prikazani prikaz i sistematizacija različitih tipova emisija u kojima je muzika važan činilac ili polazna osnova, kao i muzika kao medijski događaj i proces nastanka televizijske muzičke emisije – od ideje do emitovanja.

16:00 Dokumentarna građa o Šopenu
dr Dragoljub Katunac – muzikolog, pijanista i istoričar umetnosti
Na predavanju će biti prikazani: današnji izvori dokumentarne građe o Šopenu, sabrano blago studija i knjiga o Šopenovom radu u današnjem Institutu Frederik Šopen u Varšavi, kao i autografi kompozicija, prepiska, rodni i smrtni list, dokumenti o poreklu porodice, o Šopenovom profesionalnom radu i ličnoj sudbini. Takođe će publika moći da vidi odabrane fotose (ukupno 43) koji prate Šopenov put od rodnog lista u Želazovoj Voli blizu Varšave, sve do jedine fotografije iz godine smrti, kao i dokumente o školovanju, prvim ranim koncertnim nastupima i praćenje Šopenove izvođačke karijere sve do poslednjih pariskih godina

Biografije:
Silvana Grujić je diplomirala klavir i muzikologiju na FMU, a magistrirala je na FDU na Odseku za film i medije. Dugogodišnji je urednik, autor i voditelj emisija u Muzičkoj redakciji RTS-a. Autor i voditelj emisije Ad libitum koja se četrnaest godina emituje na programu RTS-a, a osnovna karakteristika je negovanje kvalitetne muzike različitih žanrova. Autor je i realizator programa Multimedijalna muzička radionica, čiji programi imaju za cilj unapređenje nastave muzičke kulture od predškolskih do školskih dana deteta. Posebnu pažnju predavanja i radionice posvećuju i ranoj muzičkoj stimulaciji (od trudnoće, prvih dana po rođenju bebe, preko jaslenog do vrtićkog uzrasta). Iz ovog programa koji je realizovan tokom poslednje četiri godine u centrima širom Srbije, proizašli su i programi Savremene metode učenja muzike u različitim razvojnim fazama deteta, Kroz igru do muzičkog znanja, kao i poseban program vezan za praktičan rad u medijima pod nazivom Prisustvo i primena muzike u medijima.

Dragoljub Katunac je stekao status redovnog profesora na Akademiji umetnosti, Novi Sad. Magistrirao je Istoriju muzike radom Razvoj sonate do romantizma, potom doktorirao monografskom knjigom Skarlatijeva sonata. Profesionalni rad je započeo velikim objavljenim istorijskim jedinicama: Frederik Šopen — život i delo, Impresionizam, Klavir u svetu muzike. Ostvario je više od 200 prezentacija u našoj bivšoj i sadašnjoj zemlji. Od 1979-1989. bio je rukovodilac međunarodnog projekta UNESCO-a za obradu i klasifikaciju Vivaldijeve ostavštine pronađene u novije vreme. Na matičnoj akademiji bio je profesor Opšte istorije muzike i Istorije pijanizma. Istražuje razne aspekte i likove muzikološke prošlosti i sadašnjosti. Posebno je zainteresovan za izvođačku prošlost svetske i srpske klavirske scene.
Objavio je: knjigu Klavirska muzika Miloja Milojevića, a u Milanu monografiju Sonata za instrumente sa dirkama u Italiji, na italijanskom jeziku, zatim veći broj naučnih i publicističkih jedinica. Učestvovao je u mnogim Radio i TV emisijama. Pri kraju je petogodišnji plan velikih trodnevnih 24-časovnih verifikacionih seminara za profesore, posvećenih klavirskim nastojanjima Mendelsona, Šumana, Šopena i Lista, potom Debisija i francuskih savremenika, konačno i Rahmanjinova i ruskih savremenika.

Loading...