Промоција монографије OMNIA TEMPUS HABENT_Чедомир Васић, ауторке Гордане Станишић

04.02.2015, 19:18.
blank-image

Учествују: Гордана Станишич, кустос Народног музеја у Београду, др Ирина Суботић, арх. Ђорђе Бобић, др Дарко Танасковић, професор Филолошког факултета у Београду и Чедомир Васић, уметник.
Модератор: Гордана Добрић, кустос Културног центра Београда

Монографија Омниа темпус хабент_Чедомир Васић , за коју је текстове писала Гордана Станишић, историчар уметности и кустос Народног музеја у Београду, а књигу је у едицији уметничких монографија објавила Фондација Вујучић колекција, крајем 2014, прати опус овог угледног београдског сликара и мултимедијалног уметника, у временском распону од четири деценије, прецизније од његове прве самосталне изложбе 1968. до 2014. године.

Опредељујући се за методолошки приступ тумачења рада Чедомира Васића из различитих аспеката – референтних тема, којима се аутор константно и континуирано бави у свом опусу, преко елаборације екранске уметности и нових технологија, до интердисциплинарних процеса мишљења слике, књига је концептуализована у 8 проблемских сегмената који уједно хронолошки прате настанак циклуса и етапе уметничког деловања. Поред приступног текста – Чедомир Васић Омниа темпус хабент који нас уводи у узбудљиву ликовну, визуелну, естетску и етичку авантуру једне особене уметничке личности, и кратког резимеа на крају 1968-2014, нижу се поглавља занимљивих назива која сугеришу јединство животног и стваралачког искустава аутора: Рани радови (1968-1975), У процесу продуженог мишљења и деловања, Човек са покретном камером, У дијалогу са невидљивим градовима, Све има своје време, Просторне слике, Оптичке слике одсуства. Псеудо пејзажи (од 1997…), И сан и будност (…1913). Свако поглавље у књизи прате илустрације у колору најпознатијих дела из циклуса и уметничких периода, добро и са мером одабрана документарна грађа и фотографије активистичких пројеката, као и биографија уметника са детаљно наведеном библиографијом. Пишући о фазама и свим формама изражавања и комуникације које у својим уметничким праксама примењује Чедомир Васић, од медија класичног сликарства, фотографије, тв слике, компјутерске анимације, дигиталне графике, видеа, инсталације, лентикулара, амбијенталних поставки, Гордана Станишић нам дело уметника приближава кроз његове интимне визуелне експресије из свакодневице и окружења, кроз специфичну визуру архитектуре градова у којима је боравио и које воли, позната дела са историјским и митолошким дискурсом по којима се аутор препознаје на домаћој и интернационалној савременој визуелној сцени.

Чедомир Васић је рођен 1948. у Београду. Дипломирао је и магистрирао сликарство на Академији ликовних уметности у Београду 1971/1973. Као стипендиста Фулбрајтовог програма провео је школску 1975/1976. на усавршавању на Калифорнијском универзитету у Санта Барбари и Лос Анђелесу где је студирао видео и компјутерску уметност. Био је професор сликања и цртања на Факултету ликовних уметности у Београду од 1975 – 2013. На Факултету драмских уметности у Београду предавао је Ликовну културу. Један је од оснивача Интердисциплинарних студија на Универзитету уметности у Београду на коме је био професор и ректор од 2004-2009. Аутор јер неколико истраживачких пројеката из униформологије и историјске фотрографије. Од 1969. излагао је на великом броју самосталних и групних изложби у нашој земљи и иностранству. Добитник је Политикине награде“ Владислав Рибникар“ за ликовно стваралаштво

Loading...