ReFoto: AUTOPORTRET

13.01.2015-31.01, 19:35.
blank-image

Izložba finala ReFoto konkursa – Autoportret u Artgetu
U svojoj trinaestogodišnjoj tradiciji časopis ReFoto organizovao je brojne konkurse fotografije na mnoštvo različitih tema: od dokumentarne, preko pejzaža, portreta, eksperimenta do monohromatskefotografije. Tema ovogodišnjeg konkursa je Autoportret. Ona u sebi objedinjuje skoro sve prethodno navedene jer prikazu sopstvenog lika možemo pristupiti na bezbroj načina, a jedan od njih je da svoj lik uopšte ni ne prikažemo.

Sve ovo vrlo dobro su uočili i čitaoci ReFoto časopisa koji su napreko hiljadu poslatih fotografija pokazali veliku maštovitost, kreativnost, često i odvažnost kao i visok nivo tehničkog znanja. Lica, detalji, u studiju, eksterijeru, duple ekspozicije, digitalna manipulacija, performans, arhivski snimci, aranžirana fotografija… smenjivali su se iz broja u broj tokom 2014. godine. Izložba Autoportret sačinjena je od radoznalih lica fotografa amatera, studenata, profesionalaca… U želji da komuniciraju sa svetom i sobom otisnuli su se u kreativni svet fotografije u kom jednim klikom stvarnost postaje nadrealna, a iluzija opipljiva i nadasve privlačna.

Tokom 2014. godine u pet izdanja časopisa ReFoto objavljeno je 134 fotografija koje su ušle u uži izbor. Na konkursu je učestvovalo 376 autora iz zemlje i regiona koji su poslali 1.370 fotografija.

Žiri u sastavu: Milan Živković – glavni i odgovorni urednika časopisa ReFoto, Ivana Tomanović – izvršni urednik časopisa ReFoto, Đorđe Odanović – redovni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Gordana Hajinović – član ULUPUDS-a i Goran Micevski – umetnik fotograf izabrali su pedesetak fotografija za izložbu u galeriji Artget i nagradili tri najbolje fotografije

Prvu nagradu – Nikon 1J 1 s objektivom 10-30 mm osvojio je Nikola Luči iz Subotice za fotografiju „Homage to Lee Miller“; drugu nagradu – Utoq tablet 701Q osvojio je Žarko Kuljanin iz Sarajeva (BiH) za fotografiju „Bez naziva“ i treću nagradu – Lowepro foto-torbu osvojila je Mila Panić iz Banja Luke (BiH) za fotografiju „Iza“.

Pohvaljeni su: Ivan Durgutovski, Skoplje (Makedonija), „Today I Will be Happy (Shaping your own destiny), In the Year 2525″; Milan Radosavljević, Beograd, „Društvo“; Vedrana Mijić, Sarajevo (BiH), „Vanished“; Azemina Halilagić, Novi Pazar, „Autoportret“; Borislav Filipović, Kraljevo, „Reflection“; Antonia Vodanović, Podgora (Hrvatska) „Dentist“; Jelena Micić, Beograd, „Identity“; Marija Tubić Božić, Zrenjanin, „Autoscopy“ i Marija Vugdelić, Podgorica, (Crna Gora), „Grounded“.

Loading...