РеФото: АУТОПОРТРЕТ

13.01.2015-31.01, 19:35.
blank-image

Изложба финала РеФото конкурса – Аутопортрет у Артгету
У својој тринаестогодишњој традицији часопис РеФото организовао је бројне конкурсе фотографије на мноштво различитих тема: од документарне, преко пејзажа, портрета, експеримента до монохроматскефотографије. Тема овогодишњег конкурса је Аутопортрет. Она у себи обједињује скоро све претходно наведене јер приказу сопственог лика можемо приступити на безброј начина, а један од њих је да свој лик уопште ни не прикажемо.

Све ово врло добро су уочили и читаоци РеФото часописа који су напреко хиљаду послатих фотографија показали велику маштовитост, креативност, често и одважност као и висок ниво техничког знања. Лица, детаљи, у студију, екстеријеру, дупле експозиције, дигитална манипулација, перформанс, архивски снимци, аранжирана фотографија… смењивали су се из броја у број током 2014. године. Изложба Аутопортрет сачињена је од радозналих лица фотографа аматера, студената, професионалаца… У жељи да комуницирају са светом и собом отиснули су се у креативни свет фотографије у ком једним кликом стварност постаје надреална, а илузија опипљива и надасве привлачна.

Током 2014. године у пет издања часописа РеФото објављено је 134 фотографија које су ушле у ужи избор. На конкурсу је учествовало 376 аутора из земље и региона који су послали 1.370 фотографија.

Жири у саставу: Милан Живковић – главни и одговорни уредника часописа РеФото, Ивана Томановић – извршни уредник часописа РеФото, Ђорђе Одановић – редовни професор на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, Гордана Хајиновић – члан УЛУПУДС-а и Горан Мицевски – уметник фотограф изабрали су педесетак фотографија за изложбу у галерији Артгет и наградили три најбоље фотографије

Прву награду – Никон 1Ј 1 с објективом 10-30 мм освојио је Никола Лучи из Суботице за фотографију „Хомаге то Лее Миллер“; другу награду – Утоq таблет 701Q освојио је Жарко Куљанин из Сарајева (БиХ) за фотографију „Без назива“ и трећу награду – Лоwепро фото-торбу освојила је Мила Панић из Бања Луке (БиХ) за фотографију „Иза“.

Похваљени су: Иван Дургутовски, Скопље (Македонија), „Тодаy И Wилл бе Хаппy (Схапинг yоур оwн дестинy), Ин тхе Yеар 2525″; Милан Радосављевић, Београд, „Друштво“; Ведрана Мијић, Сарајево (БиХ), „Ванисхед“; Аземина Халилагић, Нови Пазар, „Аутопортрет“; Борислав Филиповић, Краљево, „Рефлецтион“; Антониа Водановић, Подгора (Хрватска) „Дентист“; Јелена Мицић, Београд, „Идентитy“; Марија Тубић Божић, Зрењанин, „Аутосцопy“ и Марија Вугделић, Подгорица, (Црна Гора), „Гроундед“.

Loading...