Koncert klavirskog dua Ana Stefanović i Dalida Grmuša

19.01.2015, 20:00.
blank-image

Ove mlade pijanistkinje će izvesti dela za klavir četvororučno Šuberta, Rahmanjinova i Gavrilina.

Program:
Franc Šubert
Fantazija u ef-molu za klavir četvororučno, op. 103

Sergej Rahmanjinov
iz 6 Komada za klavir četvororučno, op. 11
Ruska pesma
Valcer

Etida slika u ge-molu, op. 33, br. 8

Dalida Grmuša
Freeedom

Valerij Gavrilin
Perezvoni iz ciklusa Zarisovki za klavir četvororučno

Biografije izvođača:
Dalida Grmuša (1989, Sremska Mitrovica) je studirala na FMU u Beogradu, Odsek za klavir u klasi prof. Nenada Radića. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada u zemlji i inostranstvu, a najznačajnije su Lauret trećeg EPTA pijanističkog takmičenja posvećenog delima F. Šopena, prve nagrade na takmičenju Josip Slavenski, na takmičenju mladih pijanista u Nišu, na Republičkom takmičenju klavirskih dua, kao i druge nagrada na takmičenju A. Skrijabin u Parizu i na takmičenju u Goriciji.
Nastupala je u okviru manifestacija održanih u KCB-u, paviljonu Cvijeta Zuzorić, u Galeriji SANU (Čajkovski Godišnja doba i Večeri S. Rahmanjinova), u kultornom centru u Parizu, Mariboru, Ljubljani i gradovima Srbije (Veče savremene Srpske muzike), kao i u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine (Koncert za puno ruku).
Takođe, komponuje muziku koju je predstavila publici na koncertima improvizacionog karaktera u salama KC Ruma, OŠ Dušan Jerković Ruma, SKC Beograd, Akademija28 Beograd, Prva kragujevačka gimnazija i Kuća kralja Petra. Njena dela su izvođena i na Smotri srpskih kompozitora, Ub (Natre za dva klavira i Klavirska jesen za klavir četvororučno).

Ana Stefanović (1994, Beogradu) klavir uči od pete godine kod svoje majke prof. Diane Jovanović. Završila je MŠ Jospi Slavenski, klavirski i teoretski odsek. Godine 2014. je završila osnovne studije klavira na FMU u klasi prof. Dejana Sinadinovića , i upisala master studije kamerne muzike u klasi Ladislava Mezeja.
Osvojila je brojne međunarodne i republičke nagrade od kojih se izdvajaju druge nagrade na takmičenju EPTA 2004. godine i na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Art Studio 2005 u Šapcu, kao i nagrada Laureat međunarodnog takmičenja 21st Century Art 2007 i međunarodnog EMCY takmičenja Memory of Vladimir Horovitz 2008 u Kijevu.
Nastupala je u Beogradu, Vršcu, Aleksincu, Paraćinu, Trsteniku, Kikindi, Bečeju, Požarevcu, Pirotu, Zaječaru, Negotinu, Kanjiži, Ivanjici, Aranđelovcu i drugim mestima u Srbiji. Učestvovala je na manifestacijama kao što su 5. pedagoški forum na FMU u Beogradu, revija koncerata povodom obeležavanja 250 godina od rođenja Mocarta u KCB-u i Međunarodnoj pijanističkoj nedelji.
Učestvovala je u brojnim TV i radio emisijama RTS-a. Komentari nastupa i intervjui objavljeni su u Borbi, Blicu, Večernjim novostima, Politici, Beorami i časopisu Ana.
Usavršavala se na majstorskim kursevima renomiranih profesora kao što su Pol Gulda, Mišel Soni, Njina Markova i drugi.

 

Loading...