Концерт клавирског дуа Ана Стефановић и Далида Грмуша

19.01.2015, 20:00.
blank-image

Ове младе пијанисткиње ће извести дела за клавир четвороручно Шуберта, Рахмањинова и Гаврилина.

Програм:
Франц Шуберт
Фантазија у еф-молу за клавир четвороручно, оп. 103

Сергеј Рахмањинов
из 6 Комада за клавир четвороручно, оп. 11
Руска песма
Валцер

Етида слика у ге-молу, оп. 33, бр. 8

Далида Грмуша
Freeedom

Валериј Гаврилин
Перезвони из циклуса Зарисовки за клавир четвороручно

Биографије извођача:
Далида Грмуша (1989, Сремска Митровица) је студирала на ФМУ у Београду, Одсек за клавир у класи проф. Ненада Радића. Добитница је многобројних награда у земљи и иностранству, а најзначајније су Лаурет трећег ЕПТА пијанистичког такмичења посвећеног делима Ф. Шопена, прве награде на такмичењу Јосип Славенски, на такмичењу младих пијаниста у Нишу, на Републичком такмичењу клавирских дуа, као и друге награда на такмичењу А. Скријабин у Паризу и на такмичењу у Горицији.
Наступала је у оквиру манифестација одржаних у КЦБ-у, павиљону Цвијета Зузорић, у Галерији САНУ (Чајковски Годишња доба и Вечери С. Рахмањинова), у култорном центру у Паризу, Марибору, Љубљани и градовима Србије (Вече савремене Српске музике), као и у Великој сали Коларчеве задужбине (Концерт за пуно руку).
Такође, компонује музику коју је представила публици на концертима импровизационог карактера у салама КЦ Рума, ОШ Душан Јерковић Рума, СКЦ Београд, Академија28 Београд, Прва крагујевачка гимназија и Кућа краља Петра. Њена дела су извођена и на Смотри српских композитора, Уб (Натре за два клавира и Клавирска јесен за клавир четвороручно).

Ана Стефановић (1994, Београду) клавир учи од пете године код своје мајке проф. Диане Јовановић. Завршила је МШ Јоспи Славенски, клавирски и теоретски одсек. Године 2014. је завршила основне студије клавира на ФМУ у класи проф. Дејана Синадиновића , и уписала мастер студије камерне музике у класи Ладислава Мезеја.
Освојила је бројне међународне и републичке награде од којих се издвајају друге награде на такмичењу ЕПТА 2004. године и на Међународном такмичењу младих пијаниста Арт Студио 2005 у Шапцу, као и награда Лауреат међународног такмичења 21ст Центурy Арт 2007 и међународног ЕМЦY такмичења Меморy оф Владимир Хоровитз 2008 у Кијеву.
Наступала је у Београду, Вршцу, Алексинцу, Параћину, Трстенику, Кикинди, Бечеју, Пожаревцу, Пироту, Зајечару, Неготину, Кањижи, Ивањици, Аранђеловцу и другим местима у Србији. Учествовала је на манифестацијама као што су 5. педагошки форум на ФМУ у Београду, ревија концерата поводом обележавања 250 година од рођења Моцарта у КЦБ-у и Међународној пијанистичкој неделји.
Учествовала је у бројним ТВ и радио емисијама РТС-а. Коментари наступа и интервјуи објавлјени су у Борби, Блицу, Вечерњим новостима, Политици, Беорами и часопису Ана.
Усавршавала се на мајсторским курсевима реномираних професора као што су Пол Гулда, Мишел Сони, Њина Маркова и други.

 

Loading...