Свечано уручење Награде „Лазар Трифуновић“ и Признања ДИУС-а за 2014. годину

14.01.2015-31.01, 19:45.
blank-image

Награду “Лазар Трифуновић” која се додељује за ликовну критику и критичко разматрање савремене ликовне и визуелне уметности за 2014. годину добио је Радоња Лепосавић, историчар уметности и уредник Радио Београда 2 за разговор са мултимедијалним уметником Владаном Радовановићем у емисији Клуб 2, која је емитована марта 2014. на овом програму, као и за критичке осврте и рецензије у емисији У првих пет и Културни кругови, и продукцију емисије Град током прошле године коју конципира и реализује у сарадњи са колегиницом Снежаном Ристић. Награда Радоњи Лепосавићу је додељена за стваралачки допринос престављања науке историје уметности и критике и теорије савремене визуелне уметности у медију радија.

Комисија у саставу: Јелена Стојановић, председница, професорка историје уметности на Академији лепих уметности у Београду, Љиљана Ћинкул, кустоскиња Галерије Графички колектив и критичарка листа “Политика”, и Нела Тонковић, историчарка уметности и директорка Модерне галерије у Суботици, разматрала је 34 предлога за Награду које су доставиле институције и појединци из целе Србије, а одлука је донета већином гласова.

Признање ДИУС (Друштва историчара уметности Србије) које се додељује за најбољу ауторску изложбу приређену у 2014. и њено текстуално образложење добила је изложба Пит Мондријан. Случај Композиције ИИ, ауторки Симоне Огњановић и Јелене Дергенц, која је организована у Народном музеју у Београду, од 27. новембра 2014. до 22. фебруара 2015.

Изложба Пит Мондријан. Случај Композиције ИИ, Симоне Огњановић и Јелене Дергенц, награђена је за мултимедијалну и интермедијалну рецепцију једне слике из збирке стране уметности Народног музеја у Београду, које су младе ауторке представиле кроз историју рецепције и реконтекстуализацију семантичких потенцијала дела и активности везаних за уметничку репрезентацију Пита Мондријана на савременој српској сцени.

Жири Признања ДИУС који је радио у саставу: Стеван Вуковић, кустос и ликовни критичар, Сава Ристовић, историчар уметности и новинар, и Гордана Добрић, историчарка уметности и кустоскиња, одлуку је донео једногласно.
Награда “Лазар Трифуновић” састоји се из плакете са ликом професора Трифуновића, новчаним износом и изложбом коју лаурет организује наредне године у Ликовној галерији КЦБ-а. Признање ДИУС садржи диплому струковног Друштва и новчани износ. Обе награде од оснивања 1993/1994. подржава Министарство културе Републике Србије.

Образложење жирија за Награду „Лазар Трифуновић“

Образложење жирија за Признање ДИУС-а

Loading...