ImprovE2.25 – Prostori glasa

15.01.2015, 20:00.
blank-image

Koncertom vokalnih improvizacija u Galeriji „Artget“ „Kolektiv ImprovE“ otpočinje treću sezonu mesečnih performansa. Autori koncepta i izvođači su: Ana Sofrenović, Ana Gnjatović, Bojana Knežević, Zoja Borovčaninov i Marija Bulubdžić.
Kolektiv ImprovE u sastavu Igor Čubrilović, Lukatoyboy, Svetlana Maraš, Igor Stanglicki, Wo0 i Milana Zarić, posvećen je misiji poboljšanja eksperimentalne muzičke i sound art scene u Beogradu i Srbiji. Delujući kao neprofitna platforma, već dve godine, svakog 15. u mesecu, improvE organizuje koncerte u brojnim beogradskim prostorima u kojima je nastupilo više od 50 muzičara iz Srbije, Slovenije, Poljske, Danske, Velike Britanije, Holandije, Mađarske i SAD-a.

Treću sezonu mesečnih performansa Kolektiv ImprovE otvara programom Prostori glasa. Koncert i radionica vokalnih improvizacija je potekao iz želje da se napravi presek znanja, iskustva i rada na polju vokalne muzike kod nas, ali u onim njegovim manje istraženim ćoškovima, dalje od mejnstrima. Novo izdanje ImprovE-a udružiće umetnice koje se kroz izvođenje i komponovanje aktivno bave ovom temom u svom radu. One će se sastati na grupnoj radionici dva dana pred nastup, tokom koje će kroz razgovor i improvizaciju povezati svoja saznanja na temu glasa, udružiti svoja stvaralačka i izvođačka umeća i predstaviti ih na koncertu.
Učesnice dolaze iz različitih muzičkih žanrova i svaka od njih nam donosi specifičnost svog muzičkog pristupa, a to su: Ana Sofrenović, Ana Gnjatović, Zoja Borovčanin (Lira Vega), Bojana Knežević (Boa) i Marija Balubdžić (Umbra). Program će upotpuniti i elektronska kompozicija Svetlane Maraš
Poetica micro mix, satkana od mikro-isečaka isključivo vokalne muzike, pretvorenih u novu, jedinstvenu celinu.
Više informacija i arhivu prethodnih dogadjaja možete pogledati na www.i2.rs.

Biografije:
Ana Sofrenović je završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za glumu. Nakon fakulteta uporedo razvija glumačku i muzičku karijeru. Njeno pevačko iskustvo se proteže od rock i jazz muzike do opere i savremene avangardne muzike. U januaru 2006. godine nastupala je na koncertu u Karnegi Holu u Njujorku, u okviru master klasa kultne američke avangardne kompozitorke i vokalistkinje Meredith Monk na koji je pozvana sa još osamnaest vokalista iz celog sveta. I dalje aktivna kao filmska i pozorišna glumica, poslednjih 7 godina je posvetila i istraživanju ljudskog glasa i njegovoj upotrebi u performansu koja izlazi iz okvira tradicionalnih vokalnih tehnika, saradjujući sa umetnicima poput Shelley Hirsch, Jaap Blonk, Joan La Barbara, John Giorno, Phil Minton, Tran Quang Hai. Ana saradjuje na projektima širokog žanrovskog spektra sa umetnicima u zemlji i inostranstvu.

Ana Gnjatović komponuje akustičnu i elektroakustičnu muziku sakupljajući i kombinujući pronađene objekte, dela, koncepte i ideje pogodne za prevođenje, ozvučavanje, generalizaciju i interpretaciju. Diplomirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama na istom odseku. Pohađala je masterklasove i radionice kompozicije, improvizacije i vokalne muzike, sarađujući sa vodećim umetnicima poput Haja Černovin, Barbara Henigan, Lui Andrisena, Brajana Fernihaua, Žorža Apergisa. Anine kompozicije su izvođene u Srbiji, širom Evrope, u SAD i Japanu, a bile na programima i mnogih evropskih festivala. Zaposlena je na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici i Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Ponekad javno peva.
www.anagnjatovic.com

Zoja Borovčanin je aktivna na muzičko-teatarskoj sceni Beograda od ranih devedestih godina. Članica alternativnog teatra Pozorište šešira i nekoliko beogradskih alternativnih muzičkih grupa. Od 1998. godine stvara muziku i nastupa u grupi Lira Vega, koja trenutno funkcionise kao duet.

Bojana Knežević je multimedijalna umetnica (video, film, performans, zvuk), poslednjih 10 godina aktivna je u domenu eksperimentalnog zvuka, prvenstveno se fukusirajući na vokal i mogućnosti prirodne transformacije glasa. U projektu BOAS (ekstenzija projekta Hor13Bojana) istražuje raznolike dimenzije višeglasja, nastalog naslojavanjem različitih improvizovanih melodija i zvukova. Često saradjuje sa raznim autorima, a neke od njih pretočene su u prvi BOAS EP – Little Su.
https://soundcloud.com/boas-sounds

Marija Balubdžić a.k.a. Umbra radi na polju muzičke improvizacije i eksperimenta (glas / klavir / sokoćala / pedagogija), kompozicije (autorska i primenjena muzika / produkcija / audio priredbe) i istraživanja (doktorantkinja muzičke pedagogije i stručna saradnica na FMU u Beogradu). Usredsređena je na prostor glasa, zvučne intervencije i poetski eksperiment, u duhu avangarde, elektroakustične, elektronske, ambijentalne, filmske, pozorišne, kabare, plesne, kantautorske, pop, i muzike dronova, npr. Od 2000. godine stvara samostalno i kao deo raznih kolektiva, kroz internacionalne radionice, javne nastupe i turneje, kao i sobnu produkciju, malim delom zabeleženu na zvaničnim i nezvaničnim izdanjima.
soundcloud.com/halbstar-and-umbra

Svetlana Maraš je kompozitorka i zvučna umetnica iz Srbije. Aktivna je na polju eksperimentalne muzike kod nas i u inostranstvu. Studirala je kompoziciju u Beogradu i usavršavala se na kursevima i radionicama širom sveta (Mozarteum, Bang on a Can, Columbia University The School of Arts), a magistrirala je u Medijskoj laboratoriji Aalto Univerziteta u Helsinkiju. Njen rad obuhvata polje nove muzike i sound art-a i kreće se od performansa preko interaktivnih instalacija, do teorijskih radova iz ovih oblasti. Svoje radove imala je priliku da predstavi širom sveta. Njena izvođačka praksa bazira se na kompoziciji i manipulaciji kompleksnog elektronskog soundscape-a uz pomoć kompjuterske tehnologije i algoratimskih rešenja. Svetlana je član ansambla Studio6, član i ko-osnivač ImprovE kolektiva. www.svetlanamaras.com

Loading...