Koncert pijaniste Ivana Meleša

28.01.2015, 20:00.
blank-image

Ivan Meleš će koncertom u Svečanoj sali Skupštine grada obeležiti 25 godina internacionalne muzičke karijere

Program:
Frederik Šopen
Etida u cis-molu, op. 25/7

Poloneza u As-duru, op. 53 (Herojska)

Franc Šubert
Emprompti u ef-molu, op. 142/1

Emprompti u ce-molu, op. 90/1

Aleksandar Skrjabin
Sonata br. 5 u Fis-duru, op. 53

Volfgang Amadeus Mocart
Fantazija u ce-molu, KV 475

Franc List
Mefisto valcer br. 1

Biografija:
Ivan Meleš (Beograd) je završio SMŠ Josip Slavenski u klasi prof. Gordane Jovanović. Prvi solistički koncert je održao u desetoj godini. U trinaesetoj godini je nastupio kao solista izvodeći Grigov Koncert za klavir i orkestar, a u šesnaestoj godini je izveo Koncert za klavir i orkestar br. P. I. Čajkovskog sa Beogradskom filharmonijom. Diplomirao je i magistrirao za nepunih pet godina (1989) na FMU u Beogradu u klasi prof. Jasmine Gavrilović.
Usavršavao se na Akademiji Franz Liszt u Budimpešti u klasi prof. D. Kalmana (kao stipendista mađarske vlade), u Beču kod poznatog pijaniste i pedagoga Leonida Brumberga, na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu (pedagoška specijalizacija) kod prof. Teodora Paraskiveskua i Paskal Devojona, na Ecole Normale Alfred Cortot u Parizu u klasi prof. Dušana Tadića i na Evropskom konzervatorijumu u Parizu u klasi prof. Igora Laska. Pohađao je i internacionalne majstorske kurseve kod prof. Arba Valdme, Rudolfa Kehrera, Arkadija Sevidova (Moskva) i Leonida Brumberga.
Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Osvojio je više prvih nagrada na pijanističkim takmičenjima učenika i studenata. Kao učenik generacije je bio laureat Majske nagrade za kulturu i umetnost, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda, treće nagrade na Otvorenom prvenstvu u sviranju na klaviru u organizaciji Radio Beograda, druge nagrade i specijalne nagrade za najbolje izvedeno zadato delo na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umetnika u Zagrebu (1990).
Održao je koncerte kao solista, kamerni muzičar, i kao solista sa uglednim simfonijskim orkestrima izvodeći koncerte Lista, Rahmanjinova, Šumana, Bramsa, Šopena, Ravela i Mocarta. Gostovao je u Kanadi, Nemačkoj, Danskoj, Italiji, Francuskoj kao i širom nekadašnje Jugoslavije. Od 1993. do 2002. godine je živeo u Parizu i održavao je brojne solističke koncerte i koncerte kamerne muzike.
Učestvovao je na festivalima, kao što su Festival u Barseloni povodom Svetskog kongresa Muzičke omladine i u Parizu na Festivalu slovenske muzike.
Ostvario je veliki broj snimaka za radio i televiziju. Dobitnik je nagrade za jednogodišnji pedagoški rad Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije (2007).
Bavi se i pedagoškim radom u MŠ Mokranjac u Beogradu gde deluje kao profesor klavira.

Loading...