Концерт Клавирског трија „Attacca!“

12.01.2015, 21:00.
blank-image

Нову годину започињемо концертом клавирског трија „Attacca!“ који чине Јована Бијелић (виолина), Даница Кремзер (виолончело) и Биљана Вудраговић (клавир), а на програму су позната трија Сметане и Моцарта, као и дело нашег младог аутора Луке Чубрила.

Прoграм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Дивертименто (Клавирски трио) у Бе-дуру, КВ 254
Allegro Assai
Adagio
Tempo di Menuetto

Беджих Сметана
Клавирски трио у ге-молу, оп. 15
Moderato assai
Allegro, ma non agitato
Finale – Presto

Лука Чубрило
Исихија

Биографија ансамбла:
Клавирски трио Аттацца! чине пијанисткиња Биљана Вудраговић, виолинисткиња Јована Бијелић и виолончелисткиња Даница Кремзер. Основан је 2008. године у Београду. Камерну музику трио је усавршавао на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Ладислава Мезеија, редовног професора камерне музике. Трио је сазревао и напредовао добијајући највише оцене за интерпретацију музичког репертоара из различитих епоха – барока, класицизама, романтизма и савремене музике и истражујући музику како страних тако и домаћих аутора. Трио се додтано усавршавао на неколико стручних курсева камерне музике, од којих се издвајају мајсторски курс Броз трија из Италије(2010), рад са проф. Јеленом Богосављевић (2011), као и помоћ и савети проф. Зорице Ћетковић, редовног професора камерне музике на ФМУ у Београду. Један од значајних успеха трија Аттацца! је пуна стипендија за учешће на Летњој академији Беч-Праг-Будимпешта (Интернатионале Соммеракадемие ПрагWиенБудапест) 2010. године.
Такође, размењивале су искуства са колегама из различитих земаља света, са којима су имале прилику и да свирају на концертима у неколико градова Аустрије. Издвајају се концерти одржани током августа 2010. године у замку Фајстриц и у свечаној сали у Рајхенау. Учествовале су у пројекту Јуст Цомпосед, када су имале прилику да раде са пољским композитором Кшиштофом Пендерецким припремајући дела компонованих за такмичење младих композитора полазника Летње академије ПрагWиенБудапест.
На наступима у Аустрији су изводиле и дело српског композитора Дејана Деспића, са намермо да допринесу промоцији музике домаћих реномираних аутора. На реперотар радо уврштавају и дела младих композитора.
Трио је наступао у Југословенском драмском позоришту, Свечаној Сали ФМУ у Београду, у Музичкој галерији и Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца, у Галерији Артгет, Галерији САНУ, Галерији слика Сава Шумановић у Шиду.
Трио тренутно похађа специјалистичке студије на ФМУ у Београду у класи проф. Л. Мезеија.

Loading...