13. Међународни фестивал „Чембало, жива уметност“ – „Con Spirito!“

05.11.2016, 12:00.
blank-image

Ансамбл „Београдски барок“ оствариће један концерт у Фоајеу Коларчеве задужбине, из циклуса „Барок у подне“ у оквиру Фестивала чембала и представити овај инструмент у својим различитим улогама. Концерт реализујемо у сарадњи са Коларчевом задужбином.

Програм:
Јохан Себастијан Бах        
Концерт за чембало у Де–дуру, BWV 972 (према Концерту бр. 9, оп. 3, RV 230, за виолину, гудаче и басо континуо, Антонија Вивалдија)
Allegro – Larghetto – Allegro

Соната бр. 1 у Ге–дуру, BWV 1027 за виола да гамбу и чембало
Adagio – Allegro ma non tanto – Andante – Allegro moderato

Готлиб Муфат                     
Чакона са 38 варијација из збирке Componimenti musicali per il cembalo

Концерт за чембало, две виолине и бас у Це–дуру
Spiritoso – Adagio – Tempo moderato ed arioso – Finale

Београдски барок
Јована Топалов, чембало
Катарина Алексић, барокна виолина
Катарина Поповић, барокна виолина
Срђан Станић, виола да гамба

Биографије:
Јована Топалов је афинитет према барокној музици развила још током средње школе, када је започела са часовима чембала код Светлане Стојановић Кутлаче у Музичкој школи Јосип Славенски. На Факултету музичке уметности у Београду је дипломирала клавир у класи проф. Тијане Хумо-Рајевац и чембало у класи проф. Зорице Ћетковић. Мастер диплому у оквиру програма за Интерпретацију и литературу – инструмент чембало, стекла је у Школи за музику Универзитета Урбана-Шампејн (Илиноис, САД) у класи проф. Шарлоте Матакс-Мерш. Тренутно је на завршној години Докторских академских студија на ФМУ, Београд. Паралелно са формалним образовањем, у периоду од 2004. до 2012. године, учествовала је на бројним специјализованим курсевима, захваљујући којима је имала прилику да учи и стиче уметничка искуства кроз сарадњу са неким од водећих имена барокне музичке сцене. Од 2012. године је стални члан ансамбла Београдски барок, са којим је одсвирала велики број концерата у земљи и иностранству.
Солистичким наступима настоји да са публиком подели личну фасцинацију звуком чембала и представи ширину и лепоту репертоара за овај инструмент. Посвећено истражује чембалистичку технику у сврху постизања што већих изражајних могућности инструмента и разбијања мита о чембалу као нединамичком инструменту. Друго важно поље њених интересовања представљају подручја импровизације и бассо цонтинуо рализације, будући да тек овладавањем овим вештинама чембалиста добија могућност да дотакне суштину музике настале у време када је чембало представљало звучни идеал. Наступа на франко-фламанском двомануалном чембалу градитеља Реми Гуга, израђено у Стразбуру 1983. године, по узору на историјске инструменте градитеља Антоана Рукерса из ца. 1700. године експериментишући са разним историјским темперацијама у потрази за одговарајућим звучним системима за сваки појединачни програм.

Београдски барок (Белграде бароqуе) је музички ансамбл основан 2003. године на иницијативу виолинисте Предрага Нововића (Шведска/Србија) и групе студената који су активно учествовали у раду Нововићеве барокне радионице у Музичкој школи Јосип Славенски и на ФМУ у Београду. Београдски барок чине музичари који се баве историјски информисаном извођачком праксом музике 17. и 18. века свирајући на копијама инструмената из тог периода, и један је од првих ансамбала те врсте у Србији. Ансамбл је радио са многим реномираним музичарима из области ране музике и успешно наступао на концертима у замљи и иностранству (позориште Цонфиданцен Урликсдал, Штокхолм, Фестивал ране музике у Темишвару, Међународни фестивал Чембало, жива уметност, Фестивал ране музике Студија за рану музику, Салзкаммергут Фестwоцхен, БЕЛЕФ…).
Од 2010. до 2013. године Аустриа Бароцк Академие пружа подршку ансамблу стипендирајући похађање мајсторских курсева у Гмундену (Аустрија), омогућивши члановима ансамбла омогућава усавршавање код водећих уметника из области историјски информисане извођачке праксе. Као добитник награде Аустриа Бароцк Академие Призе 2011 ансамбл Београдски барок је наступио по први пут у Бечу у ОРФ Радиокултурхаус – Гроßер Сендесаал у новембру 2012. године уз директан пренос на националном радију. У 2014. години ансамбл је наступио у оквиру концертне сезоне Студија 6 Радио Београда, уз директан пренос на Трећем програму Радио Београда и телевизијском каналу РТС Дигитал.
Ансамбл активно наступа у земљи кроз пројекте које подржавају Министарство културе и информисања Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда, СОКОЈ, и у сарадњи с другим важним институцијама културе настоји да допринесе бољем разумевању историјски информисане извођачке праксе музике, едукацији деце и нове публике, као и ширењу интересовања за музичку уметност уопште.

Концерт реализујемо у сарадњи са Коларчевом задужбином
Карте су у продаји на благајни Коларца

Loading...