Концерт виолисткиње Данке Николић и пијанисткиње Милице Илић

17.10.2016, 20:00.
blank-image

Наша виолисткиња која живи и ради у Хамбургу, Данка Николић редовно наступа у Немачкој као солиста, члан различитих камерних састава и оркестара, а у Београду, као и увек, наступиће са пијанисткињом Милицом Илић.

Програм:
Георг Филип Телеман
Фантазија бр. 1 у Ес-дуру за виолу соло
Largo
Allegro
Grave
Allegro

Роберт Шуман
Три романсе, оп 94. за виолу и клавир
Nicht schnell
Enfach, innig
Nicht schnell

Франц Шуберт
Соната Арпеђоне у а-молу
Allegro moderato
Adagio
Allegretto

Биографије:
Данка Николић (Београд , 1983) је дипломирала виолу у СМШ Мокрањац у Београд у у класи Томислава Милошевића и уписала студије на Универзитету Моцартеум у Салцбургу у класи Томаса Рибла (Тхомас Риебл), у чијој класи је била ангажована као аистент. По завршетку студија у Салцбургу, музичко усавршавање наставља на музичкој академији у Хамбургу (Хоцхсцхуле фüр Мусик унд Тхеатер Хамбург), у класи професора Томаса Зелдица (Тхомас Селдитз). Студије у Хамбургу, са највишим оценама, завршава 2008. године.
Током студија и као учесних бројних мајсторских курсева, имала је прилику да сарађује са уметницима као што су: Вероника Хаген, Рајнер Шмит (Реинер Сцхмидт), Џеси Левин (Јессе Левине), Нобуко Имаи, Семјуел Роудс (Самуел Рходес), Ирена Графенауер, Арнолд Штајнхарт (Арнолд Стеинхардт), Валентин Ербен и други.
Окерстарско искуство стицала је у неким од најзначајнијих светских оркестара, како у симфонијским, тако и у камерним. Неки од њих су: Бечки омладински оркестар (Wиенер Јеунессе Орцхестер), Бечка омладинска филхармонија (Јунге Пхилхармоние Wиен), Омладински оркестар Густав Малер (Густав Махлер Југенд Орцхестер), Тиролски фестивалски оркестар (Орцхестер дер Тиролер Фестспиеле Ерл), Хамбуршки симфоничари (Хамбургер Сyмпхоникер), Симфонијски радио оркестар Северне Немачке (Норддеутсцхер Рундфунк) и други.
Од 2006. године редовно наступа са Камератом Салцбург (Цамерата Салзбург), чији је и члан постала 2011. Од 2007. године је соло-виола Немачке камерне академије Нојс (Деутсцхе Каммеракадемие Неусс), са којом је и солистицки наступала. Осим тога, редовно наступа са оркестрима: Салцбуршки камерни солисти (Салзбург Цхамбер Солоистс), Камерни оркестар Густав Малер (Махлер Цхамбер Орцхестра), Европски камерни оркестар (Цхамбер орцхестра оф Еуропе), Балтазар-Нојман Ансамбл (Балтхасар-Неуманн Енсембле) као и са камерним оркестром Базела (Каммероцхестер Басел) као соло-виола.
Члан је гудачког трија Трио Шалмос (Трио Сцхаллмоос) и Ансамбла Квирин (Енсембле Qуирин).
Поред класичног и савременог репертоара, велику пажњу посвећује и извођењу барокне музике на оригиналним инструментима и свира барокну виолу и виолу д’аморе.

Милица Илић је рођена у Београду 4.11.1985. године. Завршила је средњу музичку школу „Др Војислав Вучковић“ (Београд) као ђак генерације. Године 2002. уписала је Факултет музичке уметности у Београду, у класи проф. Дејана Стошића. Школске 2005/06 била је студент Београдске Отворене Школе, на оделјењу за напредне додипломске студије у оквиру које је објавила рад на тему „Студентски културни центар – стање и перспективе“.
Дипломирала је 2006. године са оценом 10 и укупним просеком 9,90. Добитник је награде из фонда „Олга Михајловић“ за најталентованијег студента генерације, као и награде из фонда „Слободанка Милошевић – Савић“ за студента са највишим просеком. Специјализирала је камерну музику у класи проф. Јасне Туцовић. Лаурет такмичења „Даворин Јенко“ у категорији клавирског дуа са Миливојем Велјићем (2009) и добитник Специјалне награде „Шуман“ за извођење Крајслеријане Р. Шумана (Београдски подијум младих талената 2006.).
Студент је на докторским студијама камерне музике Факултета музичке уметности у Београду где је запослена као уметнички сарадник на катедри за соло певање.
Наступала као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник еминентним салама у Београду и другим градовима у земљи.

Loading...