Отварање изложби у Културном центру Београда

25.08.2016-28.08, 16:53.
blank-image

ФАДИЛ ШАРКИ „Ми смо овде“ ДРАГАНА ИЛИЋ „Видимо се“ СЛАВЕН ТОЉ „Београд/Подроом 2016“
У четвртак, 25. августа у 20:00, Културни центар Београда отвара 3 изложбе у својим галеријским просторима. Изложбе су отворене за публику до 17. септембра, а радно време галерија је од 12 до 20 сати, осим недељом.

У галерији Артгет, уметник ФАДИЛ ШАРКИ приказује судбину биоскопа Звезда коју је, попут правог хроничара, пратио током годину дана борбе за његово оживљавање – од самог почетка тзв. опсаде биоскопа, крајем 2014. године, коју су покренули млади режисери, глумци, људи из света филма и уметности. Пратио је сва дешавања у простору – од опсежних реконструкција преко различитих уметничких перформанса, па све до отварања летње сцене. Приказао је и личне драме сваког од ових храбрих људи који су напустили сопствени живот зарад идеје о општем бољитку. Ова документрана серија приказује борбу за биоскоп, борбу за друштво у целини, за све нас.

Изложба портретних скулптура ВИДИМО СЕ | Нови пријатељи | 4Д | Животи вољених у Ликовној галерији КЦБ-а, представља нове радове београдске вајарке средње генерације ДРАГАНЕ ИЛИЋ, професорке на Одсеку скулптуре на Факултету ликовних уметности у Београду, а она нас, према речима Милете Продановића, Драганиног колеге и писца текста у каталогу изложбе, истовремено испуњава немиром и благошћу. Поставку чине три серије радова – Нови пријатељи, 4 Д и Животи вољених скулптуре портрета и полу-фигура пријатеља и колега рађених у мајолици и каменини. На око десетак изложених дела прати се елаборација проблема којим се уметница бави у новом циклусу портретних скулптура – она је усмерена на анализу опажајног система као феномена занимљивог и инспиративног за нова, и стално нова стваралачка истраживања, посматрања и комуникацију. Настале у одређеном менталном, емоционалном и ликовном контексту ове скулптуре малог формата, изведене у глазираној мајолици, на којима се препознају портрети блиских људи и уметника као што су Б.Иљовског, Б.Бем, Р.Антонијевић, О. Парлић, М.Драгојловић и други, имају карактер интимног преиспитивања које ауторка спроводи погледом свог унутрашњег ока испитујући и тренирајући могућности памћења облика које задржава на корак од заборава и пропадања.

У галерији Подроом Културног центра Београда, хрватски уметник СЛАВЕН ТОЉ представиће се београдској публици новом изложбом. У својим радовима, Славен Тољ непрестано реагује на нарушавања система вредности, било да је реч о политичком и/или приватном контексту времена у којем живимо. У галерији Подроом биће постављена перформативна инсталација која је раније ове године била изложена у галеријама Кортил и АЖ, а најављивана као претекст за колективни перформанс у којем се у замраченом простору налазе два међусобно удаљена извора светла, која се пале и гасе у зависности од кретања посетилаца. Они могу видети једни друге само са одређене удаљености, а у тренутку када крену да се приближавају једни другима светла се гасе. Поставља се питање да ли једни друге „боље“ видимо само са дистанце? И колико сплет личних доживљаја утиче на креирање слике о другом? На изложби у Београду биће приказани и документаристички материјали који приказују појединачне примере национализама у обе државе, који се покушавају представити као општи и успоставити као модели понашања.

Loading...