ФАДИЛ ШАРКИ „Ми смо овде“

25.07.2016-18.09, 17:13.
blank-image

Серија фотографија које прате период оживљавања београдског биоскопа звезда, од краја 2014. до отварања летње сцене.
Од 25.8. до 17.9. у галерији Артгет, Културног центра Београда, Фадил Шарки приказује судбину биоскопа Звезда коју је, попут правог хроничара, пратио током годину дана борбе за његово оживљавање – од самог почетка тзв. опсаде биоскопа, крајем 2014. године, коју су покренули млади режисери, глумци, људи из света филма и уметности. Пратио је сва дешавања у простору – од опсежних реконструкција преко различитих уметничких перформанса, па све до отварања летње сцене. Приказао је и личне драме сваког од ових храбрих људи који су напустили сопствени живот зарад идеје о општем бољитку. Ова документрана серија приказује борбу за биоскоп, борбу за друштво у целини, за све нас.

Шарки је припадник једне смирене културне гериле. Бруталан и лирични Београд који он ствара и културне акције у којима учествује подсећају нас помало на Берлин пре пада Берлинског зида. Уметник показује да систем није извојевао коначну победу над будућношћу и да није смирио своју позитивну енергију. На овим сликама млади људи освајају достојанство за себе и друге. Они освајају биоскоп, митско место за маштање и са њим хиљаде филмских путовања и хиљаде филмских пољубаца. Пољубац камере зауставио је тренутке и претворио их у историју. Пољубац камере повезао је оно што се дешавало у Звезди са посетиоцима изложбе и читаоцима овог каталога. Шарки нас подсећа да је искуство постојања у садашњем тренутку једнако искуству медитације. Он не говори у прошлом већ у садашњем времену. Он не каже: Ми смо били овде, већ: Ми смо овде!

(Одломак из текста Ми смо овде! Владимира Пиштала)

Фадил Шарки (1951, Ораховац) је студирао на Факултету политичких наука, смер новинарство и журналистика. Своја најранија фотографска интересовања посветио је пејзажу и природи да би касније открио велику страст према урбаним темама: документарној стреет фотографији. До сада је реализовао шест самосталних изложби: И ту је човек, YУБИМ Београд 2007, Нада у повратак, Камена Гора 2009, Сусрет са Американцима, Београд 2010, Париз изван маште, Београд 2012, Планине, Књажевац 2015, Проклетије, Гусиње 2016 године.
Учествовао је на преко 150 изложби у земљи и иностранству. Добитник је више награда: Републичка изложба фотографија, Чачак 2009: 1. награда за колекцију фотографија, 2. награда у појединачној категорији; Републичка изложба фотографија, Чачак 2010: 2. награда за колекцију фотографија; Републичка изложба фотографија, Чачак 2013: 2. награда за колекцију фотографија; Републичка изложба фотографија, Чачак 2014: 1. награда у појединачној категорији; Републичка изложба фотографија, Чачак 2015: 2. награда у појединачној категорији; Републичка изложба фотографија, Чачак 2016: 2. награда за колекцију фотографија, 3. награда у појединачној категорији; Лифе, Ваљево 2011: 2. награда за колекцију фотографија; Балкан Пхото Аwард, Сарајево 2016: 1. награда у појединачној категорији, затим награде у Пожаревацу, Нишу, Убу, Зајечару, Крагујевцу.
Радио је као сарадник за часописе: Рефото, Илустрована политика, Планинарски гласник, интернет портале Е-новине и Србијанет. Фотографије су му објављиване и у часопису за културу фотографије Рефото, Националној Ревији Србија, часопису Статус.
Има звање кандидат мајстора фотографије Фото Савеза Србије.

Loading...