Изложба МАЈЕ СИМИЋ „Аутопортрети –дигитални отисци душе“

28.07.2016-20.08, 17:44.
blank-image

Изложбу београдске уметнице Маје Симић под називом Аутопортрети –дигитални отисци душе чини серија дигиталних графика великих формата у којима уметница наставља да се бави феноменом женског идентитета.
У ауторефлексивном дијалогу са сопственим телом као медијем она преноси различита стања кроз која фемина пролази током одрастања и сазревања. Иако су по свом тематском концепту ови радови аутопортрети, они прерастају персонални ниво значења и постају метафоре за проблеме и изазове са којима се савремене жене сусрећу. Сам назив изложбе Аутопортрети представљају заправо биографске ‘отиске душе’, а могу се читати и као интелигентан глас феминистичке освешћености.

Маја Симић припрада генерацији уметница које веома промишљено у свом раду користе дигиталне технологије, у овом случају прави се синегрија графике и фотографије и на тај начин се отвара поље интермедијалности.

Маја Симић је рођена у Кикинди 1975. Дипломирала је и магистрирала на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду, где је тренутно на докторским студијама. Излаже од 2001. године и до сада је приредила десетак самосталних изложби и учествовала је на преко 120 колективних изложби у земљи и иностранству. Добитница је важних награда у области графике као што су: Велики печат, Галерија Графички колектив, 2015, 2014. Контраст награда,1. Интернационално тернационале дигиталне графике, Фрибур, Швајцарска, Мала графика, Галерија Графички колектив, Београд, 2012. и 2004, Награда за графику Ђорђе Андрејевић Кун за 2001/2002, Награда за графику ФЛУ за 2000/2001 и бројне друге.

Loading...