Изложба ДВА СВЕТА

30.06.2016-23.07, 18:07.
blank-image

Уметница: Варша Наир Кустоскиње: Гордана Добрић и Драгана Жаревац
Пројекат/изложба Два света бави се актуелним и глобалним проблемом уметничке, креативне и интелектуалне миграције унутар простора савремене визуелне уметности кроз примере стваралаштва три уметнице висико позициониране на ликовној сцени које имају искуства различитих друштвено-политичких матрица, а свака се у својој пракси бави питањем идентитета у различитим зонама – националног, родног, класног, верског, територијалног. Ауторке истражују промене настале у просторима географије, политике, тела и слике унутар мреже вектора који доминирају глобалним простором савременог света.

Варша Наир је рођена у Кампали у Уганди, Индијка је по националности где је и студирала Уметничку академију (Барода) а живи и ради у Банкоку, у Тајланду, док је Луциа Нимцова Словакиња, студирала је на Уметничкој академији у Острави, Чешка и на чувеној Ријкс академији у Амстердаму, Холандија, где живи и ради. Тему идентитета, тему другости и тему територије све три уметнице истражују у различитим дискурсима и медијима – кроз видео, филм, фотографију, звук, перформанс, инсталације, објекте.

Два света је коауторски пројекат Гордане Добрић, кустоскиње Културног центра Београда и Драгане Жаревац, визуелне уметнице, који се састоји од изложбе у два галеријска простора – Ликовној галерији и Галерији Подроом, и пратећег програма који ће се изводити у формату перформанса, радионица и говорних програма. Део пратећег програма остварује се у сарадњи са Групом 484.
Реализацију изложбе подржали су Град Београд, Гоетхе-Институт у Београду, Министарство културе и информисања Републике Србије.

 

Loading...