Отварање 16. међународног фестивала „Дани оргуља – Dies organorum“ – АНДРЕА МАЋИНАНТИ

30.06.2016, 20:30.
blank-image

Уз подршку Италијанског института за културу у Београду, Фестивал ће отворити Андреа Маћинанти и звуци италијанске музике с краја 19. и почетка 20. века.

Програм:
Марко Енрико Боси
Фантазија, оп. 64

Аве Мариа, оп. 104/2

Toccata di concerto, оп. 118/5 (1900)

Оторино Респиги
из Три прелудијума за оргуље, П. 92
Прелудијум у а–молу (на тему Баховог корала Ich hab mein Sach Gott heimgestellt, BWV 351)
Прелудијум у де–молу

Ђакомо Пучини
Хризантеме, за Војводу од Аосте

Франц Јозеф Хајдн
Хор сељана: Komm, holder Lenz!  из Пролећа из ораторијума Годишња доба, Х. 21/3 (транскрипција: М. Е. Боси)

Ђузепе Муле
Ларго (транскрипција: Иренео Фусер)

Масимо Нозети
Варијације на јапанску народну мелодију (Сакура – Трешњино дрво)
Andante – Poco agitato – Dolcemente – Marziale – Allegretto – Andante mesto – Allegretto – Adagio – Con moto – Allegro – Solenne largo

Биографија:
Андреа Маћинанти (Болоња, 1958) дипломирао је оргуље, чембало и соло певање на конзерваторијумима у Болоњи и Парми. Студирао је и код Клеменса Шнора у Минхену. Такође је дипломирао на Факултету за књижевност и филозофију Универзитета у Болоњи. Одабран је да представља Болоњу, престоницу културе 2000. на Фестивалу у Рејкјавику (Исланд). Маћинанти је професор оргуља и грегоријанског корала (певања) на Конзерваторијуму у Болоњи.
Снимио је бројне компакт дискове, а најуспешнији садрже снимке за двоје оргуља (са Франческом Тазинијем) и снимке за издавачку кућу ТАЦТУС комплетног опуса за оргуље Оторина Респигија и Гофреда Ђарде, као и дела Марка Енрика Босија, Ореста Раванела и Лоренца Перозија.
Андреа Маћинанти и Франческо Тазини су радили на бројним нотним издањима, укључујући збирку литургијске оргуљске музике Фиори Мусицали Ђ. Фрескобалдија, комплетна дела за клавијатурне инструменте А. Скарлатија и Г. Б. Мартинија (УТ ОРПХЕУС), антологију италијанске музике за оргуље у 9 томова, сабрана дела за оргуље М. Е. Босија (са Луком Салвадоријем, Вејнандом фан де Полом и Ф. Тазинијем), као и анализу и интерпретацију Три корала С. Франка (ЦАРРАРА). Од 1994. године је уредник магазина Арте Органариа е Органистицаî. Маћинанти је члан Аццадемиа Филармоница ди Бологна и од 1988. године је уметнички директор међународне концертне серије Органи Антицхи, ун патримонио да асцолтаре.
Наступао је у Мусасхино Халл у Токију (2005), у Катедрали милости у Сан Франциску (2006), и одржао је серију концерата у Русији (2008). Такође је одржао серију предавања о италијанској музици на Факултету за музикологију Универзитета у Женеви (2009).
Године 2005. је одликован Орденом за заслуге према Републици Италији.
Тренутно снима комплетна дела за оргуље Марка Енрика Босија за издавачку кућу ТАЦТУС.
www.andreamacinanti.com

Loading...