Авангарде и политике љубави- јунски циклус сусрета ВЕК АВАНГРАДЕ, поводом стогодишњице дадаизма (1916 – 2016)

14.06.2016, 19:00.
blank-image

Разговарају: Ивана Кроња, филмолошкиња, Душан Маљковић, qуеер теоретичар и ЛГБ активиста и Марија Иванић, списатељица и преводитељица
Јунски сусрет циклуса којим обележавамо стогодишњицу настанка дадаизма и евоцирамо догађаје и личности из епохе историјских авангарди посвећен је односу “приватно-јавно”, питањима “слободне љубави”, односно феномену “брака у троје” кроз примере (емотивних) односа неколицине актера на авангардној сцени Евопе, јавне полемике између Лењина и Александре Колонтај, транссексуланог идентитета “Роз Селави” Марсела Дишана, као и кроз потоњи авангардни амерички филм.

Авангардни покрети с почетка 20. века променили су начин на који данас стварамо, доживљавамо и промишљамо уметност и друштво!

Програми су дефинисани као „сусрети“ у циљу истицања вредности заједничког „уживања“ у јавном простору, вредности колективног стварања, а пре свега – сарадње, тако типичне за авангардисте, иначе изразите индивидуалце…

Циклус Век авангарде започет је у Културном центру Београда на дан иницирања дадаизма и „Кабареа Волтер“, 5. фебруара, темом Марсел Дишан, претеча дадаизма, а окончаће се у септембру путујућом уметничком инсталацијом постављеном на Кнез Михаиловој улици, са мултимедијалним садржајима посвећеним дадаизму: ДАДА ОН ТОУР – номадски шатор Кабареа Волтер, Цирих, уз многобројне програме посвећене глобалној, као и дади у Југославији.

ДОБРО ДОШЛИ НА ЦИКЛУС „ВЕК АВАНГАРДЕ“!

Инсценација првих сусрета: Љиља Брик – Владимир Мајаковски; Гала Дали – Салвадор Дали
у извођењу Марије Липковски и Миклоша Барне

Loading...