МАЈА МИЛОВАНОВИЋ „Мит о градитељу“

02.06.2016-25.06, 19:06.
blank-image

Мултимедијални пројекат београдске сликарке млађе генерације Маје (Живановић) Миловановић
Мит о градитељу је мултимедијални пројекат београдске сликарке млађе генерације Маје (Живановић) Миловановић који се заснива на концепту реартикулације и оживљавања интимних тренутака из живота инжењера Луке Поповића и уметничкој корелацији личних докумената – дневника који је инжењер водио 1941-1942. године и фотографијама из породичног албума из периода 1954-1980, са историјским визуелним обрасцима карактеристичним за време и окружење у коме је живео. Садржај изложбе чини више елемената: зидна инсталација састављена од стотинак акварела рађених по фотографијама, димензија 28×35 цм , истоветно урамљених; 12 радова на папиру рађених дигиталном штампом; ратни дневник – цртежи рађени угљеном на папиру, ратни оквир – 6 слика, акрил на платну, рађених по фрејмовима из америчких филмова из ратних и првих поратних година, портрета рађених у техници анимације, увећане фотографије/принта главне личности око које се гради нарација и аудио ефеката који чине интегрални део поставке.

Маја Миловановић, је дипломирала је на Факултету ликовних уметности на Цетињу, на одсеку сликарства 2000 год, а магистарске студије завршила на Факултету ликовних уметности у Београду 2005. године. Добитница је годишње студентске награде СПИНАКЕР Факултета ликовних уметности на Цетињу, а 2010. је добила награду за дигиталну фотографију на међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу. Излагала је на бројним групним, као и на седам самосталних изложби у земљи и иностранству.
У својим радовима истражује границе уметничке егзистенције, стваралачког процеса и различите друштвене улоге, полазећи од личних, интимних и реалистичких садржаја, све до преиспитивања сопствених и званично усвојених система вредности савременог друштва и уметничке сцене.
Пратећи програм изложбе Маје Миловановић Мит о градитељу

Петак, 10.јун, 15:30– 17:.00

Разговор са уметницом: Од цртежа до видео-инсталације

Учествују: Маја Миловановиц уметница, Гордана Добрић кустоскиња, Марија Попивода професорка Средње дизајнерске школе и ученици смера Вишемедијске уметности

Субота, 11.јун, у 13:00

Вођење кроз изложбу: (Ре)конструкција мита, Маја Ћирић, независна кустоскиња и ауторка текста у каталогу

16:00-17:30

КЦБ радионица за децу и одрасле: Како претворити фотографију у цртеж ?

Радионицу води Ана Недељковић, визуелна уметница

Среда, 15.јун, 18:00 до 19:00

Радионица: Виртуелна галерија, проширена стварност, увод и примена

Радионицу води Милош Крнета, аутор и аналитичар савремених платформи за промоцију путем друштвених мрежа

Петак, 24.јун, 18:00 – 20:00

Мењажа цртежа

У амбијенту изложбе Маја Миловановић размениће своје цртеже са пријатељима и сарадницима који су допринели и помогли реализацију пројекта Мит о градитељу. Такође ће цртежи бити размењени са публиком путем контакта остварених преко друштвених мрежа.

Loading...