Предавање: “Нацистички окупациони апарат у Београду 1941 – 1944.“

22.06.2016, 19:08.
blank-image

Предавач: Александар Диклић, аутор књиге и ТВ серијала Београд – вечити град (продукција РТС и Скордиск)
Предавањем ће бити представљена структура огромног „окупационог апарата“ инсталираног у престоници Србије током Другог светског рата. Биће објашњена и функција реквирираних зграда и здања Београда, као и природа и улога колаборације српских политичара и војно-полицијских структура које су биле функционални део нацистичке владавине у периоду пре и током рата. Предавач ће се посебно осврнути на прилике у култури и пљачку уметнина и привредних добара, која се одигравала паралелно с ратним дејствима на простору Србије. Сем обиљу мање познатих података, посебна пажња биће посвећена и београдским гостовањима немачких уметника и нацистичких „дива“ као што су Шарлота Хелмке и Лале Андерсен.
„Шетња“ кроз туробне дане ИИ светског рата, пружиће јединствен поглед на свакодневне прилике и догађаје, и пружити прецизну слику о природи и току окупације града у којем су боравиле и највеће политичке личности Рајха.
Предавање које је базирано на научно верификованим подацима откриће нам необичну заинтересованост нациста за Београд који је, уз ново име – “Принц Еуген Стат”, у будућност требало да понесе и функцију такозване престонице Дунавског Рајха.

Савремени контроверзни и неприхватљиви покушаји рехабилитације, односно актуелне друштвено-иделошке поделе ће, надамо се, постати унеколико јаснији.

Предавање траје 90 минута, након чега ће аутор одговарати на питања публике.

Улаз је слободан.

Loading...