Фестивал савременог шпанког филма ШПАНСКИ МЕТАР 2016

26.05.2016-30.05, 13:56.
blank-image

Фестивал савременог шпанског филма ШПАНСКИ МЕТАР 2016 ове године почиње са специјалним филмским циклусом „Музика Гоја награда“ у Југословенској кинотеци (19-25. мај). Током овог циклуса биће емитовано шест филмова награђених овом престижном наградом, најважнијом за шпанску кинематографију.

Званичан програм фестивала Шпански метар 2016 почиње у четвртак 26. маја у Дворани Културног центра Београда.

Девет пажљиво одабраних филмова су, као и сви добри филмови, позив на авантуру, позив на филмско путовање у један другачији свет, али свет који нам може помоћи да боље сагледамо онај у којем живимо.
Девети Шпански метар отвара филм „Прича“ који доноси низ прича на тему савремене комуникације, снимљених у једном једином кадру у трајању од 80 минута. Редитељ овог посебног остварења, Хоакин Ористрел, домаћој публици је познат као сценариста хитова “Љубав може озбиљно угрозити ваше здравље”, “Измедју твојих ногу”, “Уста на уста”…

У складу са савременим светским дешавањима, једна од горућих тема овогодишњег Шпанског метра је миграција. У филму „Муња“ главни јунак се након 30 година проведених у Шпанији враћа са својом једином имовином, трактором, у родни Мароко, док у документарцу „У страној земљи“ пратимо Шпанце које је савремена економска криза натерала да бољи живот потраже у Шкотској.

Но, не крећу на пут само они који су на то принуђени из егзистенцијалних разлога. У филму „На трагу љубави“ Хонаса Труебе, три пријатеља ће се упустити у потрагу за љубављу како би поново осетили страст за животом, док комедија „Пропуштени возови“ прати млади брачни пар који покушава да се привикне на живот на селу.
Видећемо и просторе бивше Југославије кроз перспективу хуманитараца који покушавају да се снађу у конфликтној зони у драми „Савршен дан“. Филм је са успехом приказан на прошлогодишњем Канском фестивалу и има јаку интернационалну глимачку поставу коју предводе Бенисио дел Торо, Тим Рот и Олга Кириленко. О разрешавању конфликта говори и „Преговарач“, комедија инспирисана истинитим догађајима током преговора шпанске владе и ЕТА.

А да и пуштање папирног змаја у парку може бити права авантура показаће „Савршен дан за летење“, драма о односу оца и сина испричана кроз перспективу једног дечака. Затварање је резервисано за наградјивану романтичну драму „Лореак“, о жени чији се живот из корена мења када почну да јој стижу букети цвећа од непознате особе.

Специјални гост је Алфонсо де Виљалонга, који је компоновао музику за неми филм „Снежана и седам патуљака“, један од најнаграђиванијих у историји шпанске кинематографије. „Снежана“ је добила 10 „Гоја“ награда, а Алфонсо је награђен за најбољу музику. Алфонсо де Виљалонга присуствоваће свечаном затварању циклуса, 25. маја у 20:30х у Југословенској кинотеци, када ће се обратити публици и најавити почетак фестивала „Шпански метар“ чији званични програм креће 26. маја.

Преузмите П Р О Г Р А М фестивала овде.

Пројекције у Дворани културног центра Београда су од 19:00 и 21:00сат. Сви филмови су титловани на српски језик. Карте се могу купити на билетарници ДКЦ-а по појединачној цени од 300 динара или фестивалски пакет за све пројекције по цени од 2000 динара. Радно време благајне од 16 до 21 сат.

Loading...