Концерт „Медитеранска елегија“

22.01.2018., 20:00

На концерту наступају сопран Тијана Ђуричић и пијаниста Миливоје Вељић, а као гост ће наступити и хармоникаш Александар Будимир.

Програм:
Енрике Гранадос  
Alma Andaluza

Јакоб Гаде           
Jalousie tango

Освалдо Фарес   
Quisaz, Quisaz, Quisaz

Консуело Веласкес            
Besame mucho

Луиз Деметрио / Пабло Белтран Руиз           
¿Quién será?

Родолфо Фалво  
Dicitencello vuie

Л. Бовио / E. де Куртис  
Tu ca nun chiange

Ернесто Таљафери / Никола Валенте             
Passione

Агустин Лара      
Granada

Курт Вајл            
Es Regnet

Das Lied von den braunen Inseln

Complainte de la Seine

Youkali

Биографије:

Тијана Ђуричић је сопран и теоретичарка уметности и медија. Чланица је УМУС-а и у сфери уметности делује као независни извођач. Натупала је на више од 80 солистичких и преко 150 заједничких концерата (Србија, Хрватска, Италија, Немачка, Француска, Јапан, Македонија). Студирала је на на ФМУ у Београду у класи проф. Николе Китановског, а дипломирала је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу (2010) у класи славне примидоне, проф. Радмиле Бакочевић. Након тога се усавршавала код Ане Томов Синотов. Освојила је прве награде на такмичењима каш то су Републично такмичење, Војислав Вучковић, Никола Цвејић и Лаза Јовановић. Дебитовала је 2010. године као Станка у опери На уранку С. Биничког, у Књажевско-српском театару. Од тада је радила на различитим пројектима као што су Пут ка Белканту, Хајдн у Лондону, Шуман и његови двојници, Viva l’Opera, Passion Espanola, Музика срца, Светлости и звуци, Puccini Magic, EU Play, Светски круг Србије, Вајл за грош, Кабаре Speak low и други. Заједно са пијанистом Андријом Павловићем, ствара интерактивну звучну инсталацију Sound Clothes која је изабрана за Националну поставку Србије на Прашком квадријеналу (2015). Србија је том приликом освојила златну медаљу за успостављање дијалога. Крајем 2016. године је снимила први диск (Speak low) и започела сарадњу са композиторком Аном Гњатовић. Премијерно су извеле електроаксустички кабаре A Weill Ago (2017) у Паризу.
Више информација

Миливоје Вељић је дипломирао на Катедри за клавир, докторирао на Катедри за камерну музику, и запослен је на Катедри за соло певање ФМУ у Београду, у звању вишег уметничког сарадника. Свирање клавира је учио код Светлане Милошевић, Мирјане Жиравац и Бранке Жиравац, у чијој класи је матурирао у СМШ Др Војислав Вучковић. Дипломирао је 2007. године у класи проф. Лидије Станковић. Добитник је награде Факултета из Фонда Јелене Павловић за најбољег дипломца Катедре за клавир. Усавршавао се у области камерне музике, код професора Јасне Туцовић и Милоша Петровића. Докторирао је 2014. године под менторством проф. Људмиле Грос-Поповић, на тему музике Сергеја Рахмањинова за клавирска дуа. Од 2009. године је уметнички сарадник у класама проф. емеритус Бисерке Цвејић и редовног проф. Николе Китановског. Од почетка ангажовања на ФМУ активно учествује у циклусу концерата Пут ка Белканту, при чему је, концертирајући са студентима, наступио широм Србије. Био је званични пијаниста 43. међународног такмичења Музичке омладине Београда, фестивала Обзорје на Тиси у Новом Бечеју, међународног такмичења соло певача Лазар Јовановић у Београду, као и међународног такмичења Никола Цвејић у Руми. Члан је Удружење музичких уметника Србије и Удружења МОТО. Основао је дуо Shake & Spear, ансамбл који негује српску музику и приближава је странцима на упечатљив начин, кроз стихове и риме на енглеском језику.

 

 

Александар Будимир je завршио ниже и средње музичко образовање у класи проф. Љубинке Барбарић у Београду. Студирао је на Универзитету у Источном Сарајеву у класи проф. Радомира Томића, а мастер студије је завршио у класи проф. Зорана Ракића. Учествовао је на многим такмичењима, концертима и постигао изванредне резултате, као што су награде на фестивалима Дани хармонике (Смедерево) и Звездане стазе (Крагујевац, Лазаревац). Учествовао је на семинарима најугледнијих светских извођача и професора, као што су Јуриј Јастребов, Јуриј Шишкин, Владимир Бесфамиљнов и Мика Ваиринен. Радо наступа као солиста, као и у камернима саставима. Повремено наступа као члан културно-уметничких друштава и хорова.

 

Loading...