FILMSKI DAN MLADE EVROPSKE PUBLIKE

08.05.2016, 14:41.
blank-image

Peta dodela Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije
Evropski dan mlade filmske publike – 4. maj, ove godine će biti promovisan i peti put obeležen u Evropi. Počastvovani što je Beograd jedan od evropskih gradova koji će glasati za nagradu mlade publike, Filmski centar Srbije i Kulturni centar Beograda sa zadovoljstvom organizuju ovaj program.
Kao što samo ime nagrade kaže, deca imaju odlučujuću ulogu u njenoj dodeli jer će sami, svojim glasovima odlučiti ko će poneti ovaj trofej. Mlada publika, uzrasta od 12 do 14 godina, ima priliku da istovremeno u ostalim evropskim gradovima vidi tri filma koja je nominovala Evropska filmska Akademija: Izgubljene devojke (Švedska) u režiji Aleksandre-Tereze Kaining; Rauf (Turska) u režiji Barisa Kaje; Gospođica neverovatna (Francuska) u režiji Emili Delez.
Program se odvija u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6.

Nominovani filmovi:
IZGUBLJENE DEVOJKE /Girls Lost, Švedska
Režija: Aleksandra-Tereza Kaining
RAUF / Rauf, Turska
Režija: Baris Kaja, Soner Caner
GOSPOĐICA NEVEROVATNA / Miss Impossible, Francuska
Režija: Emili Delez

Predloženi raspored za FILMSKI DAN MLADE PUBLIKE 8. maja 2016.
9:00–9:15 Okupljanje publike
9:15 Otvaranje
9:25 Film1
11:10 Pitanja i odgovori
11:30 Pauza / užina
12:00 Film 2
13:35 Pitanja i odgovori
13:55 Snimanje i upload-ovanje videa
14:05 Pauza / ručak
14:45 Film 3
16:15 Diskusija
16:30–17:00 Glasanje

Preliminarni raspored za prenos uživo rezultata glasanja
19:00 Rezultati glasanja moraju biti poslati imejlom na: yaa@efa-productions.com
20:00-20:30 Proglašenje pobednika (Uživo)

Nominovani filmovi-Sinopsis

IZGUBLJENE DEVOJKE / 106 min / ŠVEDSKA
Kim, Bela i Momo su tri tinejdžerke koje maltretiraju njihovi vršnjaci, otežavajući im prolazak kroz muke odrastanja i nalaženja sebe. Okružene mračnim svetom tinejdžerkog nasilja, marginalizacije i neistražene seksualnosti, devojke mogu da se okrenu samo jedna drugoj. Tektonski poremećaj nastaje kada otkriju čudnovatu biljku u svom omiljenom stakleniku. Ispostavlja se da biljka ima misteriozne magijske osobine – kada je pojedu, devojčice privremeno postaju dečaci! Naše junakinje isprva uživaju u svojoj novootkrivenoj slobodi, ali uskoro otkrivaju da dečački život nije ružičast. Momo i Bela shvataju da je magija u stvari samo fasada. Ali za Kim je to što je postala dečak mnogo više od maske – donosi joj doživljaj identiteta.
Producenti: Helena i Ole Virenhed
Scenario i režija: Aleksandra-Tereza Kaining
Direktor fotografije: Ragna Jorming
Montaža: Malin Lindstrom
Scenografija: Kaisa Makinen
Kompozitor: Sofia Erson
Glavne uloge: Tuva Jagel (Kim), Emrik Ohlander (Kim kao dečak), Luise Nival (Momo), Aleksander Gustavson (Momo kao dečak), Vilma Holmen (Bela), Vilgot Ostvald Vesterlund (Bela kao dečak), Manuds Berg (Toni).
Zahvaljujemo 5 Star Distribution i posebno Rajku Petroviću za ustupanje prava.

RAUF / 94 min / TURSKA
Jedanaestogodišnji Rauf se našao u sred velike platonske ljubavi. Trudi se da obraduje devojku koju voli u svetu koji gubi boju čak i po danu. Ružičasta je osnovna nijansa ove priče – boja ljubavi o čijem doživljaju se sanja, snova iz kojih se mirno budi, osećaja bratstva i prijateljstva. Zato Rauf vidi ružičastu svuda. Ružičasto cveće je simbol suprotstavljanja svetu koji neprestano tone u crnilo, buntovništva želja, koje ne proizlaze ni iz čega i svetla koje stoji iza svih tek započetih života.
Producenti: Selman Kizilaslan, Ugur Kizilaslan, Burak Ozan
Režija: Baris Kaja, Soner Caner
Scenario: Soner Caner
Direktor fotografije: Vedat Ozdemir
Montaža: Ali Emre Uzsuz, Ahmet Bojacioglu
Scenografija: Ali Ozgur Ates
Kompozitor: Ajse Onder, Umit Onder
Glavne uloge: Alen Husein Gursoj (Rauf), Javuz Gurbuz (Ahmet Usta), Sejda Sozuer (Zana), Veli Ubic (Zeman), Muhamed Ubic (Bedo)

GOSPOĐICA NEVEROVATNA / 90 min / FRANCUSKA
Neki bi rekli da Aurora vodi dosadan život. Ali kada si trinaestogodišnja devojčica i kada, kao ona, gledate na dečake, školu, porodicu i prijatelje bez kompromisa, život lagano počinje da liči na veselu psihodramu. Naročito kada imate novog profesora francuskog, kada živite pod stalnom pretnjom da će vas poslati u internat i kada ne možete da se otmete ludoj čežnji da izađete na binu sa bendom…
Producenti: Patrik Sobelman, Žana Lapoari
Režija: Emili Delez
Scenario: Mari Deplešen, Emilie Deleuze, Loran Gijo
Direktor fotografije: Žana Lapoari
Scenografija: Paskal Le Gelek
Montaža: Frederik Baješ
Kostimograf: An Šot
Zvuk: Žan Male
Glavne uloge: Lena Manjien (Aurora), Patrisija Mazi (Aurorina majka), Filip Diken (Aurorin otac), Katrin Ježel (Aurorina baka), Aleks Luc (Aurorin profesor francuskog)

Loading...