„Причамо LIVE“ – перформанс

28.04.2016, 15:15.
blank-image

„Причамо LIVE“ био је један од лајтмотива рада ауторског двојца Мариа Цвјетковића и Марие Глишић. Идеја за рад настала је на јесен 2014. године, када је у галерији Подроом гостовала дубровачка Арт радионица Лазарети и уметници окупљени око ње.
„Причамо LIVE“ био је један од лајтмотива рада ауторског двојца Мариа Цвјетковића и Марие Глишић. Предувјет за идеју овог рада било је гостовање дубровачке Арт радионице Лазарети и умјетника окупљених око ње у Београду у јесен 2014. године, када се Марио Цвјетковић представио са својим радом „Мессаге“.

Коауторски рад, под називом„Причамо ЛИВЕ“ наставља се на тезу „ да је комуникација, начин на који се приближавамо и/или удаљавамо, постала тема умјетничких дјела“. Конципиран је као ванвременски и ванпросторни дијалог који је омогућен постојањем интернета 2.0 и апликација (за паметни телефон) произашлим из технолошких могућности мреже.

Рад је саздан од свакодневице – њених порука, слика, звука – ријечи, импресија – које двојац Марио/-а редовно дијеле једно с другим, премошћујући јаз који чине како природне тако и друштвене границе. У трајању од годину дана њих двоје исписују (бијеле) зидове својих претинаца (Инбоx-а, Фацебоок-Мессенгера), на први поглед невидљиве очима Фацебоок окружења, градећи однос размјењујући мисли и дојмове, уобличени свим контекстима у којима се крећу: особним, локалним, регионалним, глобалним на једном нивоу, као и на другом – приватним, генерацијским, родним, друштвеним, политичким, свјетоназорним.

Визуализација тог односа, односно рада, ствараног у 365 дана, јест перформативни акт два носитеља који у трајању од око 6 минута (365 дана преведени у секунде) на бијелом зиду исписују бијелом кредом цитате својих приватних порука. Димензије два града, Загреба и Београда, који су били почетна точка и окосница њихових свакодневних разговора, презентиране су пројекцијом фотографија које су аутори размјењивали тијеком своје преписке.

Марио Цвјетковић & Мариа Глишић

Марио Цвјетковић је рођен 1969. године у Дубровнику. Дипломирао је на Академији ликовних умјетности у Загребу 1998. године. Од краја 1990-их излаже на самосталним и групним изложбама у земљи и иноземству. Члан је ХДЛУ-а и АРЛ Дубровник. Живи и ради у Дубровнику и Загребу.

Мариа Глишић рођена је 1981. године у Хановеру. Дипломирала и одбранила мастер на катедри за Немачки језик и књижевност у Београду. Ради као пројектна координаторка у домену политичког образовања, у слободно време преводи књижевне текстове са немачког и на немачки. Живи и ради у Београду.

Loading...