Muzički program povodom zatvaranja izložbe ART & SCIENCE

27.04.2016, 15:19.
blank-image

Architectural SonarWorks uživo, Sedrik Brandili & Romen Dibua Kvantna muzika, LP Duo & Dragan Novković
Osnovu rada Architectural SonarWorks predstavlja transponovanje takozvanih „nepokretnih“ arhitektonskih elemenata, nastalih kao rezultat ljudskih aktivnosti, u muziku pomoću posebnog softverskog paketa. Na toj osnovi, definiše se nova vrsta zvučnog jezika preuzeta iz čitanja mapa gradova (shapefile podaci). Zahvaljujući preciznim analizama (arhitektonskim, muzičkim i stvaranjem kompjuterskog jezika), sada prvi put možemo da napravimo zvučnu partituru bilo koje urbane zone. Budući da svi imaju svoje specifične urbane morfologije, gradovi takođe imaju svoj vlastiti jezik. Zajedno sa Romenom Diboa, kompozitorom i inženjerom zvuka, Sedrik Brandili izvodi program uživo sa jednim klavirom. U toku jednog sata, nekoliko velikih svetskih gradova dobija svoj zvuk, uz prikaz video-rada.

Sedrik Brandili je vizuelni umetnik i izvođač. Nakon studija likovnih umetnosti i arhitekture, nastavio je školovanje u akademskom delu Muzeja nacionalnog centra za umetnost Kraljica Sofija u Madridu. Njegov prvi projekat, Urna, izveden je u Gran paleu u Lilu, u okviru Evropskog sajma savremene umetnosti, u aprilu 2012. godine. Usledio je niz izložbi u Parizu, Briselu, Renu. Tada se filozof i akademik Mišel Ser zainteresovao za Sedrikov rad i ponudio da mu bude sponzor.
Njegov rad u ovom trenutku odražava i praksu performansa kanadskih i francuskih situacionista, kao i Fluksusa, promišljajući prostor kao izvor stvaranja.

Romen Diboa je svestrani kompozitor i inženjer zvuka.
Producirao je nekoliko muzičkih komada koji su izvođeni na međunarodnom nivou. Pisao je muziku za savremeni ples, film, francuske šansone, reklame i radio.
Radio je savremenu muziku u La Muse en Circuit (Nacionalni centar muzičkog stvaralaštva u Parizu) i PuceMuse Centru za razvoj M3V (Live Music Visual Virtual), u saradnji sa Institutom za istraživanje i koordinaciju akustike/muzike.
Posebno je usmeren na odnos između ritma, tela i slike uopšte, istražujući sve aspekte ova tri dela, kako sam kaže, iste slagalice.

LP Duo & Dragan Novković: Kvantna muzika

Projekat Quantum Music predstavlja mesto susreta kvantne fizike i muzike. Projekat, započet u avgustu 2015, povezuje nekoliko evropskih partnera – iz Srbije (Muzikološki institut SANU, Centar za novu umetnost i Centar za promociju nauke), Danske (Danska nacionalna škola izvođačkih umetnosti) i Slovenije (Kino Šiška) – uz podršku istraživača sa Univerziteta Oksford iz Velike Britanije i holandske laboratorije TodaysArt.
Projekat je iniciran s ciljem da se istraže veze između muzike i kvantne fizike kroz stvaranje potpuno novog, naučno utemeljenog muzičkog žanra – kvantne muzike, kako bi se širokoj publici približila kvantna fizika i bizarni kvantni svet kroz seriju kvantnih akustičkih ekperimenata i muziku komponovanu na osnovu ovih eksperimenata. Pored stvaranja novog, hibridnog instrumenta “Q-Synth”, finalni proizvod biće koncertno predstavljanje kvantne muzike uživo u izvođenju LP Dua, klavirskog dueta iz Beograda koji sarađuje na ovom projektu. Na nastupu kojim se zatvara Art & Science program u Beogradu, na sceni će im se pridružiti i Dragan Novković, profesor akustike i muzičar.
Više informacija o projektu na: quantummusic.org

Loading...