Na Disovom putu

26.04.2016, 15:23.
blank-image

Predstavljanje dobitnika nagrade „Mladi Dis“: Jovan Popović, Bojan Marković i Maša Seničić
U okviru 53. „Disovog proleća“, u utorak, 26. aprila 2016. godine u 19 časova, biće predstavljeni mladi pesnici Jovan Popović (1973), Bojan Marković (1985) i Maša Seničić (1990), dobitnici nagrade „Mladi Dis“. Po drugi put, Kulturni centar Beograda otvara vrata mladim stvaraocima i Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ iz Čačka, organizatoru Disovih svečanosti. Nagrada „Mladi Dis“ i štampana prva knjiga pesama, za autore predstavlja svojevrsnu ulaznicu na pesničku scenu Srbije, a nove knjige i prisustvo na književnoj sceni potvrđuju da većina nagrađenih ostaje na Disovom putu.

Jovan Popović, glumac i pesnik, dobitnik je nagrade „Mladi Dis“ 2001. godine. Za knjigu „Godine večnosti“ objavljenu u Čačku, dobio je 2002. nagradu „Branko Radičević“ koju dodeljuje Društvo književnika Vojvodine. Povović je rođen u Pančevu, radi kao glumac u Pozorištu lutaka „Pinokio“ gde je dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada za odlične role. Drugu knjigu pesama „Gautamina sazvežđa“ objavio je2015. u izdanju Udruženja književnika i književnih prevodilaca u Pančevu.

Bojan Marković je rođeni Užičanin, na radu u Beogradu. Rukopis za prvu pesničku zbirku nagrađen je na Disovom konkursu 2013. godine, pa mu je Gradska biblioteka u Čačaku štampala knjigu „Riba koja je progutala svet“. Marković radi kao profesor književnosti i veoma je aktivan u umetničkoj grupi „Prosuti iznutra“. Interesuje ga film, muzika i drama.

Maša Seničić je laureat nagrade „Mladi Dis“ za 2015. godinu. Rođena je Beograđanka, završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti, sarađivala je na brojnim projektima, televiziji, pozorištu i filmu, ali piše i pesme i javno ih čita. Njena prva pesnička knjiga zove se „Okean“. Jedan je od osnivača programa Filmkulture, učesnik na Pesničenju, književnog festivala u Zaječaru, edukator brojnih radionica o filmu…

O pesničkom podmlatku koji izrasta iz Disovog konkursa za rukopis za prvu knjigu govoriće pesnik Vojislav Karanović, dobitnik Disove nagrade i član žirija za nagradu „Mladi Dis“, i Danica Otašević, umetnički direktor manifestacije „Disovo proleće“.

Loading...