blank-image

Представљање добитника награде „Млади Дис“: Јован Поповић, Бојан Марковић и Маша Сеничић
У оквиру 53. „Дисовог пролећа“, у уторак, 26. априла 2016. године у 19 часова, биће представљени млади песници Јован Поповић (1973), Бојан Марковић (1985) и Маша Сеничић (1990), добитници награде „Млади Дис“. По други пут, Културни центар Београда отвара врата младим ствараоцима и Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ из Чачка, организатору Дисових свечаности. Награда „Млади Дис“ и штампана прва књига песама, за ауторе представља својеврсну улазницу на песничку сцену Србије, а нове књиге и присуство на књижевној сцени потврђују да већина награђених остаје на Дисовом путу.

Јован Поповић, глумац и песник, добитник је награде „Млади Дис“ 2001. године. За књигу „Године вечности“ објављену у Чачку, добио је 2002. награду „Бранко Радичевић“ коју додељује Друштво књижевника Војводине. Пововић је рођен у Панчеву, ради као глумац у Позоришту лутака „Пинокио“ где је добитник више домаћих и међународних награда за одличне роле. Другу књигу песама „Гаутамина сазвежђа“ објавио је2015. у издању Удружења књижевника и књижевних преводилаца у Панчеву.

Бојан Марковић је рођени Ужичанин, на раду у Београду. Рукопис за прву песничку збирку награђен је на Дисовом конкурсу 2013. године, па му је Градска библиотека у Чачаку штампала књигу „Риба која је прогутала свет“. Марковић ради као професор књижевности и веома је активан у уметничкој групи „Просути изнутра“. Интересује га филм, музика и драма.

Маша Сеничић је лауреат награде „Млади Дис“ за 2015. годину. Рођена је Београђанка, завршила је драматургију на Факултету драмских уметности, сарађивала је на бројним пројектима, телевизији, позоришту и филму, али пише и песме и јавно их чита. Њена прва песничка књига зове се „Океан“. Један је од оснивача програма Филмкултуре, учесник на Песничењу, књижевног фестивала у Зајечару, едукатор бројних радионица о филму…

О песничком подмлатку који израста из Дисовог конкурса за рукопис за прву књигу говориће песник Војислав Карановић, добитник Дисове награде и члан жирија за награду „Млади Дис“, и Даница Оташевић, уметнички директор манифестације „Дисово пролеће“.

Loading...