SVETLA U SUMRAKU: Izložba plakata Akija Kaurismakija

14.04.2016-19.04, 15:34.
blank-image

Izložba se realizuje u okviru Nedelje finskog filma
U okviru tradicionalne Nedelje finskog filma predstavljamo vam izbor originalnih plakata jednog od najznačajnijih i najosobenijih svetskih filmskih autora, Akija Kaurismakija.

Kaurismaki je poznat po svom minimalističkom izrazu, suzdržanoj glumi, visoko stilizovanom vizuelnom pristupu i specifičnom smislu za humor. Ovom izložbom želimo da vas podsetimo na Kaurismakijev neodoljivi filmski opus, od adaptacija klasičnih dela u filmovima „Zločin i kazna“ i „Hamlet se okreće biznisu“, preko serije filmova o čuvenim Lenjingradskim kaubojima, do recentnih filmskih bisera kao što su „Svetla u sumraku“ i „Avr“.

Izložbu upotpunjuje Kaurismakijev film „ Total Balalaika Show“, dokumentarac o čuvenom helsinškom koncertu iz 1993. na kojem su Lenjingradski kauboji nastupili zajedno sa horom i baletom Crvene armije. Na repertoaru su bile obrade popularnih pesama sa istoka i zapada, simbolički na umetnički način ujedinjujući zaraćene strane neposredno nakon Hladnog rata. U sve više polarizovanom savremenom svetu, „ Total Balalaika Show“ ponovo je jako aktuelan.

Loading...