СВЕТЛА У СУМРАКУ: Изложба плаката Акија Каурисмакија

14.04.2016-19.04, 15:34.
blank-image

Изложба се реализује у оквиру Недеље финског филма
У оквиру традиционалне Недеље финског филма представљамо вам избор оригиналних плаката једног од најзначајнијих и најособенијих светских филмских аутора, Акија Каурисмакија.

Каурисмаки је познат по свом минималистичком изразу, суздржаној глуми, високо стилизованом визуелном приступу и специфичном смислу за хумор. Овом изложбом желимо да вас подсетимо на Каурисмакијев неодољиви филмски опус, од адаптација класичних дела у филмовима „Злочин и казна“ и „Хамлет се окреће бизнису“, преко серије филмова о чувеним Лењинградским каубојима, до рецентних филмских бисера као што су „Светла у сумраку“ и „Авр“.

Изложбу употпуњује Каурисмакијев филм „ Тотал Балалаика Схоw“, документарац о чувеном хелсиншком концерту из 1993. на којем су Лењинградски каубоји наступили заједно са хором и балетом Црвене армије. На репертоару су биле обраде популарних песама са истока и запада, симболички на уметнички начин уједињујући зараћене стране непосредно након Хладног рата. У све више поларизованом савременом свету, „ Тотал Балалаика Схоw“ поново је јако актуелан.

Loading...