NEDELJA FINSKOG FILMA – Drugačiji

16.04.2016, 15:41.
blank-image

Program za subotu,16. april: 18:00 DISTRAKCIJE, 20:00 MAČEVALAC
18:00 DISTRAKCIJE / HÄIRIÖTEKIJÄ / DISTRACTIONS
Finska, 2015, 85′
Režija: Aleksi Salmenperä
Scenario: Aleksi Salmenperä, Samu Heikkilä, Jani Volanen
Direktor fotografije: Heikki Färm
Montaža: Samu Heikkilä
Uloge: Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Eero Ritala, Lotta Kaihua,
Pirjo Lonka, Elena Leeve, Jani Volanen, Hannu-Pekka
Björkman, Minna Haapkylä
Festivali i nagrade: finska nacionalna nagrada Jusi – najbolja režija, najbolji glumac, najbolja montaža, još 6 nominacija

Ometen životom, gospodin Makkonen kasni na svoju vereničku zabavu već decenijama. Od kolevke pa do groba, život ometa ne samo njega, već i umornu majku, prokletog superheroja
i ostalu družinu u ovom haotičnom svetu. Divlji, anarhističan i tako specifično finski duhovit, na tradiciji Bunjuela i Montipajtonovaca, Aleksi Salmenperä uspeva da kroz niz efektnih priča stvori svoj izraziti filmski svet koji u iskrivljenom ogledalu tačno i ubitačno reflektuje svet u kojem živimo.

20:00 MAČEVALAC / MIEKKAILIJA / THE FENCER
FINSKA, 2015, 93′
Režija: Klaus Härö
Scenario: Anna Heinämaa
Direktor fotografije: Tuomo Hutri
Montaža: Ueli Christen, Tambet Tasuja
Muzika: Gert Wilden Jr.
Uloge: Märt Avandi, Lembit Ulfsak, Kirill Käro
Festivali i nagrade: nominacija za Zlatni globus, uži izbor za Oskara za najbolji strani film, finska nacionalna nagrada Jusi – najbolji film, najbolja fotografija.“Mačevalac“ je nominovan za Zlatni globus ove godine i našao se u užem izboru od osam filmova za Oskara za najbolji strani film.

Sakrivajući se od ruske tajne policije zbog svoje kontroverzne prošlosti, mladi estonski mačevalac Endel je primoran da se vrati u domovinu, u provincijski gradić gde nalazi posao kao profesor fizičkog vaspitanja. Uskoro počinje da uči mačevanju grupu talentovane dece. Međutim, njegova prošlost uskoro iskrsava, stavljajući ga pred veliku moralnu i životnu dilemu. Film je inspirisan životom estonskog mačevaoca Endela Nelisa (1925-1993).

Loading...