ОТВАРАЊЕ АПРИЛСКИХ ИЗЛОЖБИ

07.04.2016-28.04, 18:09.
blank-image

У четвртак, 7. априла у 19:00, Културни центар Београда отвара две изложбе у својим галеријским просторима. Изложбе су отворене за публику до 27. и 28. априла, а радно време галерија је од 12 до 20 сати, осим недељом.

У галерији Подроом биће отворена изложба „Арт&Сциенце“, настала у оквиру пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке. Изложба ће трајати од 7. до 27. априла у Културном центру Београда, а на њој ће бити представљени радови домаћих и иностраних уметника. Европска мрежа дигиталне уметности и науке (Еуропеан Дигитал Арт анд Сциенце Нетwорк) је пројекат финансиран кроз програм Креативна Европа Европске комисије. На националном нивоу, Центар за промоцију науке продуцира два првонаграђена рада у оквиру селекција за 2015. и 2016. Победници за 2015. годину су Александра Јованић и Богдан Стефановић, чији ће радови премијерно приказују на овој изложби. Поред њих, прва Арт & Сциенце изложба у Србији представља и радове Жизеле Нуњес из Португала, Вернера Јаука из Аустрије и Седрика Брандилија из Француске, као и Мета Пајка из Велике Британије, који излаже под називом Универсал Еверyтхинг. Координатор пројекта је Арс електроника из Линца (Арс Елецтроница), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Сциенце Галлерy), ЏиВи арт из Лондона (ГВ Арт), Лаборал из Хихона (ЛАБорал), Етопија из Сарагосе (Етопиа), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.Три најзначајније европске научне институције – ЦЕРН, Јужна европска опсерваторија (ЕСО) и Европска свемирска агенција (ЕСА) са осам културних и научних тачака Европе креирале су јединствени спој са циљем успостављања новог, релевантног модела повезивања и представљања науке и уметности.

У галерији Артгет и Ликовној галерији, у сарадњи са Гоетхе Институтом у Београду и уз подршку Инситута за везе са иностранством (ИФА), отварамо изложбу “Арно Фишер: Фотографије”. Изложба ће трајати од 7. до 28. априла, а приказаће обухватан преглед животног стваралаштва овог цењеног немачког уметника-фотографа.
Арно Фишер (Арно Фисцхер, 1927–2011, Берлин) важи за водећу фигуру фотографије Источне Немачке, који је успео да створи значајан фотографски опус, далеко надилазећи било какве идеолошке класификације. Његов рад је маестрално приказао и бројне аспекте живота „када падну завесе“, као и нарастајуће друштво конзумеризма и гламура. Фишеров значај огледа се и у његовом педагошком раду: као професор у Лајпцигу, Берлину и Дортмунду, извршио је значајан утицај на барем три генерације фотографкиња и фотографа.
Изложба Арно Фишер: Фотографије реализована је у новембру 2009. године у сарадњи Арноа Фишера са кустосом Матијасом Флигеом (Маттхиас Флüгге), који је у међувермену постао ректор Ликовне академије у Дрездену.
Сам Фишер је био веома строг при избору својих радова које ће уврстити у званичан опус. Ову селекцију чини 139 фотографија, а у њеном средишту налазе се, дуго забрањиване фотографије некада подељеног града Берлина. Ту су и Фишерови радови за источнонемачки културни и модни часопис”Зибиле” сачињени од модних фотографија, фасцинантних портрета славних личности попут Марлене Дитрих, као и бројних слика с путовања по земљи и иностранству, посебно из Њујорка, Индије, Африке, као и земаља бившег Совјетског Савеза и Истичног блока. Посебан сегмент изложбе чине лепи, меланхолични полароиди, организовани у триптихе, из серије „Врт“, које је годинама предано снимао у свом дому истражујући и медијум инстант-фотографије и сталне метаморфозе света.

Loading...