Циклус: ВЕК АВАНГАРДЕ, поводом стогодишњице дадаизма 1916 – 2016

06.04.2016, 18:11.
blank-image

Тема: Руски авангардни експерименти и „борба“ форме и садржаја Учествују: Слободан Мијушковић, Ивана Кроња и Амра Латифић; Модерира: Марија Иванић
Година 2016. прилика је да се подсетимо чак две „стогодишњице“ важне за уметност али и глобалне друштвене процесе: 1916. родио у Цириху дадаизам, који је заједно са другим авангардним покретима првих деценија 20. века – променио свет! У истом периоду у Петрограду се формирао и ОПОЈАЗ – Общество изучения поэтического языка / Друштво за проучавање песничког језика, као део руског формализма који ће имати велики утицај на касније проучавање књижевности и уметности.
Продружите нам се у априлском сусрету у Клубу Полет, где ћемо евоцирати авангардне гестове различитих аутора из подручја руских авангарди, али и покушати да препознамо њихове савремене трагове.
О “звездама” руске авангарде: Маљевичу, Хлебњикову, Кручониху, Ејзенштејну, о стварању “нове психолошке реалности” средствима креативне филмске монтаже, о заумном поетском експерименту и томе како се песничка реч/уметност тих година ослободила “окова” традиције, филозофије и религије, говоре проучаваоци руске авангарде. Током разговора чућемо и одломке из интервјуа са родоначелником руског формализма – Виктором Шкловским, непосредним тумачем авангардних текстова (из књиге у издању Службеног гласника, у припреми). Саговорници ће покушати да дају одговор на питање како су прогресивни и авангардни покрети у Русији завршили у идеолошком кичу соцреализма и својеврсној превласти садржаја над формом.
Придружите нам се у постављању питања и коментарима!
Овај циклус започет је у Културном центру Београда на дан иницирања дадаизма и “Кабареа Волтер” – 5. фебруара, темом Марсел Дишан, претеча дадаизма, потом смо мартовски програма посветили иницијалном авангардном покрету – футуризму.
Следе програми:
Мај 2016: Ехо надреализма
Јун 2016: Музе авангарде: Гала Дали и Љиља Брик – “страит” и “qуеер” интерпретације
Септембар: ДАДА ОН ТОУР, номадски шатор Кабареа Волтер, Цирих – арт инсталација постављена на Кнез Михаиловој улици са мултимедијалним садржајима посвећеним дадаизму!

ДОБРО ДОШЛИ НА ЦИКЛУС “ВЕК АВАНГАРДЕ”!

Loading...