Концерт пијанисте Гуреја Башола (Турска)

23.05.2016, 20:00.
blank-image

Концерт се реализује уз подршку Турске амбасаде у Београду

Програм:
Лудвиг ван Бетовен
Соната за клавир бр. 27, оп. 90
Mit Lebhaftigkeit und durchaus mit Empfindung und Ausdruck
Nicht zu geschwind und sehr singbar vorgetragen

Јуксел Коптагел
Токата

Фредерик Шопен
Мазурка, оп.17/4
Мазурка, оп. 17/1
Мазурка, оп. 24/1
Ноктурно, оп. 32/1
Ноктурно, оп. 48/2
Балада бр. 3, оп. 47

Франсис Пуленк
Токата

Биографија:
Пијаниста Гуреј Башол (Милано, 1982) је школовање започео у Анадолисјкој средњој школи лепих уметности у Истамбулу са 15 година и наставио на Техничком универзитету Yıлдıз, Факултету за уметности и дизајн, одсек за музичке ансамбле у класи Али Дармар где је и дипломирао. Такође је завршио Éцоле Нормале де Мусиqуе де Парис ‘Алфред Цортот’ у класи професорке Жермен Муније, после чега је наставио и студије камерне музике на овој престижној школи у класи Нине Патачерц. Провео је три године на Националном конзерваторијуму града Ријеј Малмезон, студирајући клавир у класи Шантал Рију и камерну музику у класи Мицхел Морагуес и стекао је диплому овог конзерваторијума Приx д’еxцелленце. Усавршавао се и на Конзерваторијуму Обервилије – Ла Курнев код Јасмине Кулагућ и Жан-Марка Бона, као и на летњим школама у Тросингену код Герлинде Ото и у Коломбу код Јурија Сервоа. На крају, стекао је диплому на Конзерваторијуму Едгар Варез у Жанвилијеу у класи Клодин Мелон.
Башол је током студија освојио бројна признања на такмичењима од коих се издвајају пето место на Интернационалном пијанистичком такмичењу Орцхестра’Сион у Истамбулу, прва награда на УФАМ такмичењу за камерну музику, трећу награду на 16. пијанистичком такмичењу Вулаинес сур Сеине и бронзану медаљу на 40. пијанистичком такмичењу Цлауде Кахн. Одржао је реситале у реномираним концертним дворанама у Турској, Француској, Португали, Немачкој, Шпанији, Швајцарској и Енглеској.
Активан је и на пољу музикологије. Уписао је мастер студије музикологије на универзитету Париз ИВ Сорбона у Паризу 2009. године. Објавио је своје тезе Клавирска соната Жана Франсеа и њена хармонска анализа и Француске свите за чембало компоноване између16873 и 1705. године, са хармонском анализом.
Гуреј Башол је тренутно колумниста турског магазине за класичну музику Анданте и залаже се за промоцију дела и композитора. Корепетитор је хора Ла Цлеф дес Цхантс Енсембле и предаје клавир у месту Фонтне су Боа и у Музичкој школи у Шампињиу у Паризу.

Loading...