Концерт виолинисткиње Марије Радовановић и пијанисткиње Милене Петровић

14.03.2016, 20:00.
blank-image

На концерту ће осим младе виолинисткиње Марије Радовановић, наступити и гошћа виолинисткиња Јана Јаковљевић
Програм:
Георг Фридрих Хендл
Соната за виолину и клавир бр. 4 у Де–дуру
Adagio
Allegro
Larghetto
Allegro

Роберт Шуман
Соната за виолину и клавир бр. 1, оп. 105
Mit leidenschaftlichem Ausdruck
Allegretto
Lebhaft

Анри Вијетан
Славуј, oп. 24/2
Јана Јаковљевић, виолина

Ернест Блох
Нигун (Импровизација)

Хенрик Вијењавски
Концертна полонеза бр. 1, оп. 4

Биографија:
Марија Радовановић (2001, Београд) свира виолину од своје седме године у ОМШ Петар Коњовић у Београду, коју је завршила као ђак генерације, а од 2015. године је ђак СМШ Ватрослав Лисински у класи проф. Душице Младеновић. На такмичењима младих виолиниста освајала је награде и признања, а као најзначајније се издвајају прве награде на такмичењу Млади виртуоз у Београду (2010, 2011), на В међународном такмичењу гудача у Нишу (2011), на Смотри музичких талената Србије у Сремским Карловцима (2012, 2014, 2015) и на Републичком такмичењу (2014, 2015), као и треће награде на 18. Међународном такмичењу младих музичара Петар Коњовић у Београду (2013) и на 57. Интернационалном такмичењу младих виолиниста Јарослав Коциан у Ушти над Орлицом (Чешка, 2015).
Усавршавала се на мајсторским курсевима код професора Дејана Михаиловића и руске професорке Татјане Балашове где је проглашена за лауреата радионице. Учествовала је у пројекту Артлинк-Социете Генерале циклуса за младе таленте (2014). Наступала је као солиста са гудачким оркестром музичке школе на концертима поводом Дана школе. Први солистички концерт одржала је 2014. године, а у фебруару 2015. године наступала је на солистичким концертима у галерији Артгет и галерији САНУ.
Марија свира на виолини коју је направио мајстор Герардо Сарфати 1937. године, а коју јој доделила на коришћење Фондација Деца деци из Београда.

Милена Петровић (Београд, 1984) је завршила основну и СМШ Мокрањац у класи проф. Милице Васиљевић. Дипломирала је на ФМу у Београду у класи проф. Александра Сердара. Добитница је награда на републичким, савезним и међународним такмичењима. Усавршавала се на мајсторским курсевима реномираних пијаниста као што су Павел Нерсессиан, Франçоис-Ренé Дуцхâбле и други. Наступала је као солиста и камерни музичар на концертима у земљи и региону. Као члан камерног ансамбла и као корепетитор је сарађивала са уваженим музичарима из Србије. Од 2005. године запослена је на месту корепетитора у МШ Ватрослав Лисински у Београду.

Јана Јаковљевић (Београд, 2005) је ученица четвртог разреда ОМШ Петар Коњовић. Добитница је награда у земљи и иностранству, од којих се издвајају трећа награда на међународном такмичењу Јарослав Коциан у Чешкој, прва награда на међународном такмичењу Охридски бисери и лауреат је републичког такмичења. Била је полазник радионице проф. Татјане Балашове и проф. Марка Јосифоског.

Loading...