mr Ivana Tomanović, umetnička direktorka galerije Artget u 2016. godini

01.03.2016-31.12, 19:22.
blank-image

Umetnička direktorka Galerije Artget u 2016. godini je mr Ivana Tomanović, vanredni profesor na Akademiji umetnosti Univerzitet Novi Sad i Akademija umetnosti Alfa univerzitet Beograd.
Nova sezona galerije Artget nosi naziv SVA LICA DOKUMENTARIZMA. U svom programu Ivana Tomanović baviće se dokumentarnom fotografijom i njenim raznolikim vizuelnim oblicima, pristupima i temama, koji uključuju video i muziku, postavljajući je tako u domen multimedije. Samim tim postavlja se pitanje gde prestaje dokumentarnost tj. faktografija dokumentarne fotografije, a počinje umetnost? Koliko se dokumentarna fotografija bavi stvarnim događajima i situacijama, a koliko je odraz ličnog sveta autora reflektovanog na sopstvenu stvarnost? Da li je svaka fotografija u svojoj suštini dokumentarna? U kojoj meri se savremena dokumentarna fotografija razlikuje od klasičnog dokumentarizma čija je baza bio fotožurnalizam? Koliko je savremena dokumentarna fotografija „čitljiva“ i da li se njen vizuelni jezik promenio?

Deset izložbi na kojima će biti prikazani radovi kako savremenih tako i klasičnih autora pokušaće da daju neke od odgovora na ova pitanja ili barem da otvore polemiku o ovoj temi. Izbor Ivane Tomanović uključuje izložbe značajnih međunarodnih festivala, inostranih i domaćih autora i grupa koje na zanimljiv i najčešće neuobičajen način tretiraju dokumentarnu fotografiju, koristeći je kao sredstvo ličnog izraza, političkog ili socijalnog stava, a ponekad i kao sredstvo istraživanja i stvaranja ličnog sveta.

PROGRAM IZLOŽBI

1. Nemanja Jovanović, Marko Rupena, Milovan Milenković, Nemanja Pančić i Marko Risović, Kamerades ( Srbija), mart 2016.

2. Arno Fišer (1927–2011), Fotografije i serijal pratećih programa (Nemačka), april 2016.

3. mr Željko Mandić, Serija fotografija o neobičnim mestima (Srbija), maj 2016.

4. Milan Živković, Sekači brodova (Srbija), jun 2016.

5. Mladi dokumentaristi Mitar Simikić, Teodora Ivkov, Marija Erdelji, Fotografije ulice (Akademija Novi Sad), Irfan Ličina i još par autora iz Niša i Bora (Srbija), jul 2016

6. Festival dokumentarne fotografije Organ Vida (Hrvatska), avgust 2016.

7. mr Vlada Červenka, bivši fotograf Muzeja grada Novog Sada, Retrospektiva (Srbija), septembar 2016.

8. Projekat RESA, (Švedska i Istočna Evropa), oktobar 2016.

9. Festival dokumentarne fotografije Minhen – FotoDoks (Nemačka), novembar 2016.

10. Džudit Levit (Judith Levitt, SAD) , Isusovi sveštenici/ Isusove sveštenice, decembar 2016.

Opširnije o izložbama pročitajte ovde.

Loading...