Međunarodni filmski festival FEST u Dvorani KCB-a

29.02.2016, 19:39.
blank-image

Program za ponedeljak, 29. februar: 12:00 PALUBA ISPOD TERAZIJA; 14:30 DALEKO OD RAZUZDANE GOMILE; 17:00 EVOLUCIJA; 19:30 PROTIV PRIRODE; 22:00 MANDARINA
12:00 PALUBA ISPOD TERAZIJA / Signature Work
Srbija/SAD, 2016, 76’
R: Dejan Vlaisavljević Nikt
U: Marija Sević, Dejan Vasiljević, D.V. Nikt, Sasa Radojević, Ilija Labalo, Vanja Ejdus

Živojin Ivanović, penzionisani inženjer i slikar-amater, unajmljuje privatnog detektiva Džonija Palubu da pronadje Doroteju, njegovog modela. Pravi razlog Dorotejinog ‘nestanka’ je njena odluka da se ponovo vrati svom momku Švajseru, koji je izašao iz zatvora. Švajser krade Ivanovićeve nepotpisane slike iz ateljea i predstavlja Doroteju kao najnoviju slikarsku senzaciju. Ivanović je pronađen mrtav, žrtva uboda nožem. Umetnička scena Beograda proglašava Doroteju novom zvezdom.
Inspirisan filmom Scarlet Street (Fric Lang, 1945), Paluba ispod Terazija prikazuje beogradsko podzemlje i svet savremene umetnosti kroz noir prizmu. Ideološki elementi služe kao ram za prikaz akcije amoralnih protagonista, čiji je jedini cilj – opstati do sutra.

14:30 DALEKO OD RAZUZDANE GOMILE / Far From The Madding Crowd
Velika Britanija/SAD, 2015, 119’
R: Thomas Vinterberg
U: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts,
Michael Sheen,
F/N: Los Anđeles, BFI London

Nastao po književnom klasiku Tomasa Hardija, Daleko od razuzdane gomile, priča je o nezavisnoj, divnoj i tvrdoglavoj Batšibi Everden, kojoj se udvaraju tri potpuno različita prosca: Gabrijel Ouk, stočar očaran njenim samovoljnim duhom, Frank Troj , nesmotreni oficir i Vilijam Boldvud, uspešni zreli neženja. Ova univerzalna priča o Batšibinim izborima i strastima pokazuje prirode ljudskih odnosa i ljubavi, kao i mogućnost čoveka da prevaziđe teškoće uz čvrstinu i istrajnost

17:00 EVOLUCIJA / Evolution
Francuska/Belgija/Španija, 2015, 81’
R: Lucile Hadžihalilović
U: Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier
F/N: Stokholm, San Sebastijan (Specijalna nagrada žirija za režiju)

Jedini stanovnici primorskog gradića u kome živi mladi Nikolas su žene i dečaci. Kada jednog dana ugleda leš kako pluta u okeanu, počinje da dovodi u pitanje svoju egzistenciju i okruženje. Zašto on i ostali dečaci moraju da budu hospitalizovani?

19:30 PROTIV PRIRODE / Mot naturen
Norveška, 2014, 80’
R: Ole Giæver
U: Ole Giæver, Rebekka Nystabakk, Marte Magnusdotter Solem
F/N: Toronto, Berlin, Hong Kong, Istanbul, Sijetl

Martin je eksploatisan čovek koji se čudno oseća na poslu, kod kuće i, generalno, gotovo svuda. Očajan da raskrsti sa svojim neurozama, odjednom obaveštava svoju ženu da ide da trči po obližnjim planinama. Međutim, biti u samoći, zarobljen u svojim mislima, izgleda da je napornije nego što mu se činilo.

22:00 MANDARINA / Tangerine, SAD, 2015, 88’
R: Sean Baker
U: Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian, Mickey O’Hagan
F/N: Sandens, London, Sidnej, Melburn

Božićno je veče u Holivudu, a Sin-Di (debitantkinja Kitana Kiki Rodrigez) se vraća na ulicu. Nakon što načuje da je njen momak i makro (Džejms Renson) bio neveran dok je ona bila dvadeset osam dana u zatvoru, prostitutka i njena najbolja prijateljica Aleksandra (debitantkinja Maja Tejlor) kreću sa zadatkom da otkriju od koga su krenule ove skandalozne glasine. Njihova bučna odiseja vodi ih kroz razne subkulture Los Anđelesa, uključujući i porodicu Jermena koja se i sama suočava sa posledicama neverstva. U svojim ranijim filmovima (Starlet, Prince of Broadway), reditelj Šon Bejker je prikazao svetove koji su retko viđeni na filmu u bogatim nijansama i intimnim detaljima. Mandarina nastavlja istim putem i donosi eksploziju energije i stila. Ultra moderna Božićna bajka ispričana na ulicama Los Anđelesa, Mandarina prevazilazi očekivanja na svakom koraku.

Loading...