Вече посвећено Ј. С. Баху: „Барокна игра и Бахова медитација“

03.04.2016, 20:00.
blank-image

Горан Грбић на флигелхорни интерпретира избор Бахових Соло свита. Монофонија звука и сликовни карактер мелодијске линије визуализовани су ликовним видео радовима Ане Михаиловић. О карактеру и значају Бахових композиција у оквиру овог музичког избора говориће музиколог Горица Пилиповић.

Програм:
Јохан Себастијан Бах
Свита за виолончело бр. 1, BWV 1007 (избор)
Менует I
Менует II
Жига

Свита за виолончело бр. 2, BWV 1008 (избор)
Сарабанда
Жига

Буре из Свите за виолончело бр. 3, BWV 1009 (избор)

Свита за виолончело бр. 4, BWV 1010 (избор)
Буре
Жига

Свита за виолончело бр. 5, BWV 1011 (избор)
Гавота
Сарабанда

Биографије:
Горан Грбић је дипломирао на ФМУ у Београду. Студије пиколо трубе је завршио је у Паризу на Цонсерватоире Регионал Боулогне Билланцоурт. Био је дугогодишњи члан Београдске филхармоније.
На савезном такмичењу музичких уметника у Загребу (1985) је, као победник, свирао са Загебачком филхармонијом. Као џез музичар се усавршавао у Грацу и Хагу, где је радио десет година као педагог и наступао са великим џез оркестрима као прва труба. Снимио је дела класичне и џез музике.
Бахове Свите на труби је снимо у Коларчевој задужбини за потребе Радио Београда (2003).

Ана Михаиловић је дипломирала на Архитектонском факултету у Београду. Постдипломске студије историје и теорије архитектуре завршила је на АА Сцхоол оф Арцхитецтуре у Лондону. Члан је УЛУПУДС-а и самостални уметник од 1995. године.
Осим своје професије, архитектуре, бави се сликарством и визуелном интерпретацијом музике у форми анимираних ликовних радова. Значајни радови из овог опуса су: анимирани ликовни рад – 60 мин за Месиајново дело Каталог птица – Избор шест клавирских комада – изведено у Коларчевој задужбини (2008) поводом стогодишњице композиторовог рођења; шест радова на тему Бахове Соло свите у извођењу Горана Грбића на труби (2005–2012); анимација сопствених слика – Сликарство у времену (2005).

Горица Пилиповић је музиколог и музички уредник на Радио-Београду 2. Рођена је у Београду и ту је после редовног школовања дипломирала и магистриралана Одсеку за музикологију на ФМУ. Учествовала је на научним скуповима и објављивала текстове у стручним часописима и зборницима. Писала је музичке критике за новине Дневни Телеграф и Блиц Неwс и била оперски критичар часописа Театрон.

Loading...