Предавање Рејмонда Гојса и семинар „О појму утопија“

26.02.2016, 19:56.
blank-image

У сарадњи са Институтом за филозофију и друштвену теорију
Институт за филозофију и друштвену теорију и Културни центар Београда вас позивају да присуствујете предавању Рејмонда Гојса „О појму утопија“ („Он тхе Цонцепт оф Утопиа“).

„О појму утопија“

Ослањајући се првенствено на анализу дела „Утопија“ Томаса Мора из 1516, предавање реконструише кључне карактеристике појма „утопија“, као и његово донекле варирајуће значење кроз историју филозофије и разматра релевантност и потенцијале утопијског мишљења као основе за савремену политичку теорију и делање. Предавање ће настојати да проблематизује данас уврежену представу о утопијском мишљењу као нереалистичном „маштарењу“ (wисхфул тхинкинг), бранећи становиште да су карактеристике утопијског мишљења попут „претеривања“ или „пројекције“ заправо нормални и чак конститутивни елементи критичког промишљања постојећих друштвених поредака и рефлексије о могућим алтернативама, као и људских когнитивних процеса уопште. На основу специфичне интерпретације појма „реализам“ у контексту савремене филозофије и политичке теорије, предавање ће настојати да покаже да утопијско мишљење није некомпатибилно са реалистичким приступом теоријској анализи и делању унутар политичке стварности.

Након предавања, у суботу 27. фебруара од 10.30 часова, у Институту за филозофију и друштвену теорију (Краљице Наталије 45) биће организован семинар са Рејмондом Гојсом „Утопијско мишљење између речи и делања“ („Утопиан Тхоугхт бетwеен Wордс анд Ацтион“). Семинар ће водити Марјан Ивковић и Срђан Продановић, а осим њих учествују Игор Цвејић, Растко Јованов, Предраг Крстић, Марк Лошонц, Александар Матковић, Предраг Милидраг, Тамара Петровић Трифуновић, Газела Пудар Драшко, Жељко Радинковић, Бојана Радовановић и Адриана Захаријевић (ИФДТ, Београд), као и Ђорђе Павићевић (Факултет политичких наука, Београд), Јелена Пешић и Божидар Филиповић (Филозофски факултет, Београд).

Предавање и семинар ће се одржати на енглеском језику.

О Рејмонду Гојсу:
Рејмонд Гојс (Раyмонд Геусс) је реномирани политички филозоф и професор емеритус на Филозофском факултету Универзитета Кембриџ у Уједињеном Краљевству. Примарне области његовог рада су политичка филозофија, етика, критичка теорија друштва и европска континентална филозофија 19. и 20. века. Један је од утемељивача и најзначајнијих припадника школе политичког реализма у савременој англофоној политичкој филозофији. Предавао је на универзитетима Колумбија, Принстон и Чикаго у САД, као и на универзитетима Хајделберг и Фрајбург у Немачкој, а од 1993. предаје на Универзитету Кембриџ, где је био ментор неколицини значајних филозофа из области социјалне и политичке филозофије, историје континенталне филозофије и филозофије уметности. Члан Британске Академије постаје 2011. године. Аутор је следећих књига: Тхе Идеа оф а Цритицал Тхеорy (1981), Моралитy, Цултуре анд Хисторy (1999), Парротс, Поетс, Пхилосопхерс анд Гоод Адвице (1999), Ат Цросс Пурпосес (2001), Хисторy анд Иллусион ин Политицс (2001), Публиц Гоодс, Привате Гоодс (2001), Глуецк унд Политик (2004), Оутсиде Етхицс (2005), Пхилосопхy анд Реал Политицс (2008), Политицс анд тхе Имагинатион (2010) и А Wорлд Wитхоут Wхy (2014). Ко-уредник је два критичка издања Ничеових дела Биртх оф Трагедy (Рођење трагедије) и Wритингс фром тхе Еарлy Нотебоокс. Заједно са Квентином Скинером уређује едицију Цамбридге Теxтс ин тхе Хисторy оф Политицал Тхоугхт.

Loading...