Ново издање издавачке куће Штрик

02.02.2016, 12:21.
blank-image

Конференција за штампу поводом објављивања новог издања београдске Издавачке куће Штрик Александра Попов, „Сенке водиље – живот и дело жена великих руских писаца“ Књигу представља Љубица Пупезин, уредница ИК Штрик
У циљу давања подршке издавачима који одолевају комерцијалним диктатима и популистичким трендовима, представљамо вам књигу канадско-руске ауторке, Александре Попов, у издању невелике али бескомпромисно профилисане ИК Штрик.

Књига се појављује у едицији „Дивот из знања“ инспирисаној Аристотеловом крилатицом према којој човек воли да сазнаје јер знање ствара узбуђење.

„Ана Достојевски борила се с коцкарском зависношћу свог мужа, а Софија Толстој с религиозним сумњама и полетима Лава Николајевича. Јелена Булгаков држала је свог мужа усправно док му је Стаљин измицао тло под ногама, а без Вере, Набоков не би написао ниједно своје дело, како је сам тврдио. Надежда је пратила Мандељштама од изгнанства до гулага и све његове песме држала у глави, и срцу. Да би сачувала Солжењицинову архиву од КГБ-а, Наталија је ризиковала не само свој живот већ и животе своје деце. Делање ових талентованих жена створило је јединствену традицију каква се не може наћи на Западу. Иако су изабрале да буду само „фусноте у туђем животу”, оне су у својим дневницима, мемоарима и сећањима, на основу којих је и настала ова књига, исписале својеврсно сведочанство – о томе како су сенке постале водиље.“ ИК Штрик

Књигу Сенке водиље – живот и дело жена великих руских писаца Волстрит журнал је прогласио књигом године.

Александра Попов је награђивана ауторка неколико књижевних биографија. Напустила је универзитетску каријеру како би се посветила истраживању и писању. Рођена је и одрасла у Москви, а тренутно живи и ради у Канади.

Loading...