МАЈА МЕДИЋ И МИЛЕНА ЈОКАНОВИЋ, Слике којима (се) памтимо, фотографије

11.02.2016-05.03, 12:23.
blank-image

Изложба „Слике којима (се) памтимо“ настала је као плод сарадње између уметнице Маје Медић и историчарке уметности Милене Јокановић. Изложбу отвара проф. др Драган Булатовић, из Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду.

Маја Медић и Милена Јокановић сусреле су се на заједничком пољу истраживања сопствене прошлости односно наслеђа које проналазе у старим породичним фотографским албумима. Централно питање око којег се обе крећу, једна кроз уметнички израз, а друга са теоријског аспекта, јесте питање идентитета – идентитета њихових бака чије фотографије и документа налазе у породичној баштини, идентитета града Београда у којем одрастају како њихове баке тако и оне саме, те најзад, питање сопствених идентитета који се константно преплићу и разоткривају управо у различитим слојевима, својеврсним сликама прошлости.
Појам слике, иако се на овој изложби највише везује за буквалне слике прошлости, односно старе фотографије, ауторке изложбе схватају много шире, мислећи на најразличитије носиоце сећања и успомена који активирају меморију сваког појединца и буде низ различитих асоцијација на минула времена.

Програм уз изложбу
Петак, 19. фебруар
18.00 – Трибина: Интерпретације личних сећања
Учествују: др Милан Попадић (Центар за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду), Ана Адамовић (уметница и оснивач КИОСК платформе за савремену уметност), Милена Јокановић (ауторка изложбе, историчарка уметности), Маја Медић (ауторка изложбе, уметница, модератор)

Маја Медић (1979) дипломирала на Катедри за камеру на Факултету драмских уметности у Београду и завршила постдипломске студије за уметност, медије и дизајн “Трансмедиа”, у Бриселу, Белгија. Бави се фотографијом и пројектима заснованим на реинтерпретирању фотографија из породичних албума. Иза себе има десет самосталних изложби. Учествовала је на бројним колективним изложбама у земљи и иностранству, укључујући Бијенале у Бечу 2008. Боравила је у уметничким резиденцијама у Јордану, Француској и Египту. Приређивач је фотографске монографије о Александру Долгију, а тренутно припрема монографију о играним филмовима Горана Марковића.
www.мајамедиц.цом
Милена Јокановић (рођена Гњатовић, 1989) сарадник је Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, где је и на докторским студијама на Одељењу за историју уметности. Мастер студије завршила је на Филозофском факултету у Београду на Одељењу за историју уметности, али и на Унеско катедри за менаџмент у култури и културну политику Универзитета уметности у Београду и Универзитета Лумиер, Лион 2, Француска. Своја теоријска истраживања у домену музеологије и студија баштине, као и културе сећања, историје фотографије и анализе савремених уметничких пракси, константно укршта с радом у пракси. До сада је била кустоскиња неколико изложби које се баве историјом фотографије, као и ауторка научних и стручних радова у горе поменутим областима.

Loading...