КРИТИЧАРИ СУ ИЗАБРАЛИ 2016 / ИРИНА СУБОТИЋ, Споменици и идеје

13.01.2016-06.02, 12:56.
blank-image

Ана Адамовић, Радош Антонијевић, Мрђан Бајић, Јелица Радовановић, Дејан Анђелковић, Алекса Бијеловић, Вјера Дамјановић, Давор Ереш, Марко Лулић, Ана Неделјковић, Никола Мајдак Мл, Душан Оташевић, Бранко Павић, Дејан Милјковић, Јован Митровић, Мишко Павловић, Душан Петровић, Павле Стаменовић, Душан Стојановић, Иван Шулетић
Изложба Критичари су изабрали се више од четири деценије одржава у Ликовној галерији Културног центра Београда. Од 2001. године ова изложба је, у концепцијском смислу, модификована у ауторску изложбу лауреата награде „Лазар Трифуновић”, престижног признања за ликовну критику и критичко писање о савременој уметничкој сцени, које се од 1992. додељује у организацији Културног центра Београда. Ирина Суботић је добитник награде „Лазар Трифуновић” за 2013.

За овогодишње издање изложбе Критичари су изабрали Ирина Суботић је одабрала двадесеторо излагача – вајара, сликара, архитеката, фотографа – који „одговарају“ задатој теми Споменици и идеје. На изложби ће бити представљена идејна решења за споменике или меморијална обележја који имају најшире постављен тематски оквир: Споменици идејама. Разлози за организовањем овакве изложбе, како Суботић наводи у уводном тексту у каталогу су бројни али треба издвојити оне најзначајније: „ …препознајемо да се ради о девалвацији савремене мисли и напуштању искустава модернизма, о неразумевању данашњих појмова везаних за споменике и меморијална места, о непоштовању установљених критеријума у струци, у уметности, историји уметности и архитектуре, као и у критици, о реваншизму у односу на претходни период а који се гаји у појединим стручним круговима и често наводи у јавно изреченим ставовима.“ Меморијали – условно тако названи – као огледала наше савремености и садашњости читају се на различите начине кроз радове уметника који су овом приликом позвани да учествују – Ана Адамовић, Радош Антонијевић, Мрђан Бајић, Јелица Радовановић, Дејан Анђелковић, Алекса Бијеловић, Вјера Дамјановић, Давор Ереш, Марко Лулић, Ана Неделјковић, Никола Мајдак Мл, Душан Оташевић, Бранко Павић, Дејан Милјковић, Јован Митровић, Мишко Павловић, Душан Петровић, Павле Стаменовић, Душан Стојановић, Иван Шулетић. Својим идејним и/или реализованим решењима ови уметници показују да уз традиционалне вајарске форме, постоје и нова, архитектонска и у ширем смислу уметничка решења која у различитим медијима рефлектују естетске и функционалне потребе широког круга друштва.

Loading...